Kaunokirjallisuus auttaa ymmärtämään muita.

Miten erottaa tekohymy aidosta, vaistota toisen vaivautuminen, vastata ystävien ja perheen emotionaalisiin tarpeisiin? Se ei ole helppoa, mutta näiden taitojen avulla ihminen pystyy toimimaan monimutkaisissa sosiaalisissa suhteissa, jotka ovat lajillemme tyypillisiä.

Viime aikojen tutkimukset ovat valottaneet, miten opimme ymmärtämään, mitä muut tuntevat ja ajattelevat. Tätä taitoa kutsutaan mielen teoriaksi. Uusi tutkimus osoittaa, että kaunokirjallisuuden lukeminen harjoittaa mielen teoriaan tarvittavia taitoja.

Koesarjassaan David Kidd ja Emuanuele Castano panivat koehenkilöt lukemaan erilaisia tekstejä. Sen jälkeen koehenkilöitä pyydettiin katsomaan valokuvia ja tunnistamaan tunteita kuvissa esiintyvien ihmisten kasvoilta. Koehenkilöt, jotka olivat lukenee palkittua kaunokirjallisuutta, tulkitsivat ilmeitä taitavammin kuin ne, jotka olivat lukeneet tietokirjallisuutta, viihdekirjallisuutta tai eivät mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat arvelevat tämän selittyvän sillä, että kaunokirjallisuus laajentaa tietämystämme toisten ihmisten elämästä ja laittaa meidät ajattelemaan asioita yhtä aikaa useasta näkökulmasta. Se auttaa myös havaitsemaan oman samankaltaisuutemme kirjallisuudessa esiintyvien hahmojen kanssa. Kaikkea tätä tarvitaan mielen teorian muodostamisessa. Tutkimusryhmän mielestä tulos todistaa kirjallisuuden arvon ja perustelee myös kirjallisuuden pitämistä koulujen opetusohjelmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla