Kuva: Sami Kero, HS
Kuva: Sami Kero, HS

Lukio jäi kesken, koska tuleva tiedetoimittaja ei pitänyt koulusta

Suomen tiedetoimittajain liitto on valinnut vuoden 2015 tiedetoimittajaksi Jani Kaaron, 43. Hän on muun muassa Tiede-lehden ja Helsingin Sanomien pitkäaikainen avustaja.

Kaaron pohdiskelevat esseet Helsingin Sanomien tiedesivuilla kuuluvat lehden luetuimpaan aineistoon. Hs.fi-verkkosivuilla suosituimmat niistä keräävät liki 300 000 klikkausta ja leviävät sosiaalisessa mediassa kuin häkä. Suosittu on myös hänen Käsikopelolla-bloginsa Tieteen verkkosivulla.

Viime vuoden aikana Kaaro on haastanut lukijat ajattelemaan muun muassa sitä, ovatko addiktiot korvikkeita hengen köyhyydelle. Hän yhdistää kirjoituksissaan monen tieteenalan uusimpia tuloksia ja vanhaa tietoa sekä moraalisfilosofisia mietteitä.

Lisäksi hän on suomentanut kymmenkunta kirjaa, muun muassa Ernst Mayrin järkälemäisen Evoluution. Hän teki yhdessä kuvittaja Väinö Heinosen kanssa samannimisen tietokirjan lapsille ja nuorille, ja tämä Evoluutio voitti vuonna 2013 Valtion tiedonjulkistamispalkinnon sekä Lauri Jäntin säätiön palkinnon.

Kaarolla ei ole muodollista koulutusta; lukio jäi kesken, koska 16-vuotias ei pitänyt koulusta. Sen sijaan hän oli intohimoisen kiinnostunut luonnosta, etenkin hyönteisistä.

Vielä 1980-luvulla ötököiden harrastaja joutui tilaamaan kaukolainoina ruotsin- ja saksankielisiä hyönteiskirjoja määrityskaavoineen, jotta voisi tunnistaa löytämänsä lajit.

Jo nuorena Kaaro kirjoitti luonnosta tieteellisellä otteella, mutta arkaili oikeita tutkijoita. Kun yhdysvaltalainen paleontologi ja evoluutiobiologi Stephen Jay Gould vuonna 1999 vieraili Suomessa, Kaaro oli varannut tilaisuuden haastatella ihailemaansa tiedemiestä kahden kesken.

Ratkaisevalla hetkellä iski paniikki. Kaaro lymyili Helsingin yliopiston päärakennuksen pylväiden takana ja pakeni lopulta vessaan.

Sittemmin Kaaro ei ole pelännyt lähestyä tieteen huippuja. 2000-luvun alussa hän kehitti oman hypoteesinsa migreenin syystä ja lähetti sen Harvardin yliopiston professorille Nouchine Hadjikhanille. Tämä innostui tutkimaan asiaa, ja tuloksena syntyi Kaaron ja kolmen tutkijan yhdessä kirjoittama tieteellinen artikkeli NeuroReport-lehteen. Se on saavutus, johon tuskin moni maallikko on yltänyt.

Kun Helsingin Sanomat kertoi tästä, Kaarolle tulvi palautetta ja yhteydenottoja. Suomalaisia selvästi lämmitti se, että koulupudokas osoittautui niin välkyksi. Sankari itse pakeni huomiota sienimetsään.

Samoihin aikoihin hän keksi ratkaisun vanhaan mysteeriin: mikä mekanismi säätelee luiden lujuutta. Kaaro oli haastatellut luukadon tutkijaa Kalervo Väänästä ja tehnyt jutun luiden biologiasta.

Sattumalta hän kirjoitti hieman myöhemmin värekarvoista – ja oivalsi, että juuri niiden avullahan luut pitävät itsenä kompakteina. Myös Väänäsen mielestä idea oli mainio. Puolen vuoden kuluttua sitten ilmestyikin amerikkalaisen tutkijaryhmän artikkeli, jossa yhteys todistettiin.

Kaikkein mieluiten Kaaro paneutuisi aiheisiin perin pohjin. Mutta päätyökseen, hankkiakseen perheelleen elannon, hän suoltaa lyhyitä uutisia hirmuisella vauhdilla.

Hänellä onkin hyvä uutisnenä. Hän löytää internetin loppumattomasta virrasta juuri ne tiedeuutiset, jotka koskettavat suurta yleisöä. Silti hän neuvoo muita tekemään toisin: "Älä tee niin kuin minä, joka olen istunut kymmenen viime vuotta tietokoneen ääressä. Sulje läppäri ja astu ulos maailmaan. Toimittajan pitäisi olla todistajana paikan päällä, kulkea haastattelemassa ja puhua ihmisten kanssa."

"Sanon itseäni vapaaksi toimittajaksi, mutta olen kaikkea muuta kuin vapaa."

Tiedetoimittajat jakoivat myös kaksi tiedeviestintäpalkintoa.

Toisen sai tv-ohjelmaa Hyvät ja huonot uutiset tekevä tiimi. "Missiomme on taikauskon vähentäminen maailmasta, mutta ei saarnaamalla", kertoo ryhmän vetäjä Henkka Hyppönen.

Toinen palkituista oli Ylen radiotoimittaja Sisko Loikkanen. Hänellä on diplomi-insinöörin koulutus ja laaja asiantuntemus useilta tieteenaloilta.
"Pitää olla koko ajan niin hyvin selvillä vaikeistakin asioista, että voi tehdä oikeita kysymyksiä", Loikkanen sanoo.

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.