Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Jotkut tutkijat selittävät lumevaikutuksen tavallisella oireiden vaihtelulla. Tuore meta-analyysi kuitenkin osoitti lumeen tehon kivunlievityksessä.

Monet nivelrikon oireet lieventyvät myös lumehoidoilla, osoittaa brittitutkijoiden meta-analyysitutkimus. Lume saattaa helpottaa ainakin kipuja ja jäykkyyttä ja parantaa potilaan itse arvioimaa toimintakykyä.

Lumehoidot ovat kiistanalaisia ja kaikki tutkijat eivät edes pidä lumevaikutusta todellisena, vaan selittävät sen tavalliseksi oireiden vaihteluksi tai lieventymiseksi, joka olisi tapahtunut ilman hoitojakin.

Brittien analyysissa oli kuitenkin mukana myös tutkimuksia, joissa lumetta verrattiin oikean hoidon lisäksi potilaisiin, jotka eivät saaneet mitään hoitoja osana tutkimusta, ja niiden perusteella monet lumehoidettujen oireet lievenivät enemmän kuin hoidotta jäävien verrokkien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joissain tutkimuksissa lumeen vaikutus läheni oikeiden hoitojen tehoa, mikä ei ole kovin yllättävää, sillä nykyiset nivelrikon hoidot eivät aina tepsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lume oli tehokkain kivunlievittäjä suurissa tutkimuksissa, joissa myös käytetty oikea lääke oli tehokas. Lumehoidoista oli merkittävä apu myös kovasti kipuileville potilaille, ja potilaille, jotka saivat lumehoitonsa pistoksina.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Annals of the Rheumatic Diseases 2008;67:1716–1723)

Sisältö jatkuu mainoksen alla