Sama lumevoide voi joko lievittää tai aiheuttaa kipua. Kuva: Shutterstock
Sama lumevoide voi joko lievittää tai aiheuttaa kipua. Kuva: Shutterstock

Plasebo ja nosebo näkyivät magneettikuvissa päinvastaisilla tavoilla.

Lume- eli plasebovaikutuksen ansiosta pilleri voi parantaa oloa, vaikka siinä ei olisi potilaan vaivaan vaikuttavaa ainetta. Nosebo taas on saman ilmiön kielteinen versio, jossa jokin uskottu aine tai asia aiheuttaa oireita, vaikkei siihen ole fysiologista syytä.

Miksi näin käy, sitä ei tarkoin tunneta. Nyt Sydneyn yliopiston aivotutkijan Lewis Crawfordin johtama ryhmä uskoo löytäneensä aivoista yhden mekanismin.

Kokeeseen osallistui vajaat 30 vapaaehtoista, joista noin puolet miehiä ja puolet naisia. Koehenkilöt olivat keskimäärin 23-vuotiaita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heidän käsivarsiinsa hierottiin kolmea rasvaa. Yhden kerrottiin olevan tavallista vaseliinia. Toisen piti sisältää lidokaiinia ja lievittää kipua. Kolmannen sanottiin sisältävän polttavaa tunnetta aiheuttavaa kapsaisiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Todellisuudessa kaikki kolme olivat samaa voidetta. Kaikki mahdolliset erot tuntemuksissa olivat siis plasebon ja nosebon synnyttämiä.

Koe toistettiin kahdeksan kertaa. Yhdeksän koehenkilöä ilmoitti, että kivun lievittäjäksi kuvattu voide turrutti hermoja. Kipua lisääväksi kerrottu rasva taas poltti ihoa, 16 osallistujaa raportoi.

Vapaaehtoisten aivoja seurattiin samaan aikaan uudella, erittäin tarkalla magneettikuvauslaitteella.

Tutkijat havaitsivat, että plasebo ja nosebo näkyvät magneettikuvissa samassa aivorungon osassa, mutta päinvastaisilla tavoilla. Kun plasebossa yksi alue voimistui ja toinen vaimeni, nosebossa vaikutus oli käänteinen.

Tutkijoiden mukaan havainnot selittävät aivorungon osuutta kivun tunteen synnyssä. Tulokset voivat myös auttaa kehittämään hoitoja krooniseen kipuun.

Lähestymistapa on erinomainen, arvioi yhdysvaltalaisen Dartmouth-yliopiston neurotieteilijä Tor Wager Science-lehdelle. Hän ei osallistunut tutkimukseen.

Vaikka plasebon ja nosebon vaikutuksia aivoissa on selvitetty aiemminkin, uusi tutkimus tarjoaa Wagerin mukaan tähän mennessä yksityiskohtaisimman kuvauksen siitä, miten aivot reagoivat lumevaikutukseen ja lumehaittaan.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Neuroscience -tiedelehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla