Kuva: <span class="photographer">Alfonso Saiz-Lopez of University of Leeds, via Science-AAAS.</span>
Kuva: Alfonso Saiz-Lopez of University of Leeds, via Science-AAAS.

Hiilen kierto puskuroi maapalloa umpijäätymiseltä.

Suuri osa maapalloa oli 600-800 miljoonaa vuotta sitten lumen peitossa. Oliko koko maapallo tuolloin lumen alla vai säilyivätkö jotkin merialueet avoimina, on "lumipallomaan" suurimpia kiistakysymyksiä. Nyt Toronton yliopiston tutkijat kallistavat vaakakuppia lämpimämmän vaihtoehdon puoleen.

Jos koko maapallo oli lumen peitossa, se olisi heijastanut lähes kaiken auringonvalon takaisin avaruuteen. Jääkausi olisi loppunut hyvin hitaasti, luultavasti vedenalaisista tulivuorista huokuvan hiilidioksidin kertyessä miljoonien vuosien aikana ilmakehään. Jos sen sijaan osa merialueista säilyi avoimina, meri olisi imenyt auringon lämpöä ja planktonin fotosynteesi olisi jatkunut, ja jääkausi olisi hellittänyt otteensa helpommin.

W. Richard Peltier päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon yhdistämällä malliinsa tiedot neoproterotsooisen kauden hiilikierrosta ja ilmastosta. Tulokset osoittivat, että hiilen kierto olisi yksin riittänyt puskuroimaan äärimmäisen lumipallomaan muodostumista. Kun valtameret jäähtyivät, ne kykenivät ottamaan enemmän happea, ja happi taas vapautti mereen sitoutunutta hiilidioksidia takaisin ilmakehään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksesta kertoi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla