Enontekiön Käsivarresta on löytynyt Suomelle uusi alkuperäinen putkilokasvi, lumipiippo (Luzula nivalis). Havainnon teki Helsingin yliopiston luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Henry Väre kenttätöiden yhteydessä vuonna 2000. Lajinm...

Enontekiön Käsivarresta on löytynyt Suomelle uusi alkuperäinen putkilokasvi, lumipiippo (Luzula nivalis). Havainnon teki Helsingin yliopiston luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Henry Väre kenttätöiden yhteydessä vuonna 2000. Lajinmääritys varmistui vuoden vaihteessa.

Uuden alkuperäisen kasvilajin löytyminen on harvinainen tapaus, sillä maamme kasvilajisto tunnetaan hyvin tarkoin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on löydetty harsomatara (Galium schultesii) Lohjalta ja merisolmukki (Spergularia media) Ahvenanmaalta. Kaikkien esiintymät ovat hyvin suppeat. Tulokaskasvilajeja löytyy useammin.

Noin 20 senttiä korkeaksi kasvava ja tiheästi mätästävä lumipiippo esiintyy pohjoisilla arktisilla aleilla. Pohjoismaissa sitä löydetään Kölivuoriston etelä- ja pohjoisosista. Suomen esiintymä liittyy jälkimmäiseen ja on ohjoismaiden pohjoisin. Meillä lumipiippo viihtyy kostealla niityllä pienen tunturipuron partaalla. Kukinta on heinäkuussa.