Luomu ei aina takaa terveellisyyttä. Luonnonmukaisesti kasvatetut broilerit kantavat kolme kertaa tavallisia kananpoikia useammin ruokamyrkytyksiä aiheuttavia mikrobeja.
Tanskalaiset eläinlääkärit tutkivat 22 luomukasvattamoa ja 79 tavanomaista broil...

Luomu ei aina takaa terveellisyyttä. Luonnonmukaisesti kasvatetut broilerit kantavat kolme kertaa tavallisia kananpoikia useammin ruokamyrkytyksiä aiheuttavia mikrobeja.

Tanskalaiset eläinlääkärit tutkivat 22 luomukasvattamoa ja 79 tavanomaista broilerileritaloa. Kaikki luomutilat olivat kampylobakteerien saastuttamia, perinnäisistä vain kolmannes. Tavallisilla tiloilla broilerit teurastetaan 38:n vuorokauden iässä. Tuplasti pidempään elävät ja vapaasti ulkona liikkuvat luomulinnut ovat alttiimpia tartunnoille. Letters of Applied Microbiolology -lehden julkaisemista tuloksista kertoi New Scientist.

Eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja on edelleen vähän Suomessa. Salmonella on tärkein eläimistä ja eläinperäisistä elintarvikkeista ihmisiin tarttuva tauti, mutta kampylobakteerin aiheuttamat sairastumiset ovat yleistyneet viime vuosina. Sen tyypillisin lähde on siipikarjan liha. Taudin itämisaika on yleensä kolmesta viiteen päivään, mutta se voi puhjeta vasta kymmenenkin päivän jälkeen tartunnasta. Oireet vaihtelevat lyhytkestoisesta ripulista jopa viikkoja kestävään vakavaan suolistotulehdukseen. Jälkitautina saattaa esiintyä erilaisia nivelvaivoja. Pahimmillaan tartunta aiheuttaa halvaantumiseen.





Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla