Maitoon tulee omega-3:a esimerkiksi apilasta. Kuva: Glyn Baker, Wikimedia Commons
Maitoon tulee omega-3:a esimerkiksi apilasta. Kuva: Glyn Baker, Wikimedia Commons

Luomumaito sisältää enemmän omega-3:a kuin tavallinen maito.

Luomurehulla ruokittujen lehmien maidossa on isompi osuus omega-3-rasvahappoja kuin muiden lehmien. Näin kertovat yhdysvaltalaiset tutkijat artikkelissaan Plos One -lehdessä. Kyseessä oli ensimmäinen Yhdysvaltain-laajuinen tavallisen ja luomumaidon rasvahappokoostumuksen vertailu.

Charles Benbrook Washingtonin osavaltionyliopistosta työtovereineen tutki lähes 400 maitonäytettä runsaan vuoden ajalta. Luomumaidon rasvahappokoostumus oli maidonjuojalle terveellisempi: siinä omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhde oli keskimäärin 2,3, kun se tavallisessa maidossa oli keskimäärin 5,8.

Yleensä ruoan omega-rasvahapoista turhan suuri osuus on omega-6:a. Tutkimuksesta kertoneen Washingtonin osavaltionyliopiston tiedotteen mukaan sydänterveydelle ihanteellista olisi syödä enintään 2,3 kertaa niin paljon omega-6:ta kuin omega-3:a. Alan tutkijoilla on kuitenkin ihannesuhteesta erimielisyyttä.

Käytännössä tuloksella saattaa olla merkitystä Yhdysvalloissa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa, missä ruoasta saadaan keskimäärin yli kymmenen kertaa niin paljon omega-6:ta kuin omega-3:a. Suomessa luku on keskimäärin 4, mikä on Euroopan matalimpia.

Lisäksi eri tavoilla tuotetulla maidolla ei ilmeisesti ole Suomessa yhtä suurta rasvahappoeroa. Vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan omega-6:n ja omega-3:n suhde on luomuruokittujen lehmien maidossa 2,7, muiden 3,3.