Maatalouden tutkimuskeskuksen professorit arvostelevat Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tutkimusta l...

Maatalouden tutkimuskeskuksen professorit arvostelevat Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tutkimusta luomun ja tavanomaisen tuotannon ympäristövaikutuksista. Pekka Huhtasen ja Martti Esalan mukaan tutkimus perustui puutteellisiin malleihin ja arvioihin eikä sen lopputulosta oltu arvioitu kriittisesti.

SYKE:n käyttämän elinkaarianalyysin mukaan luomumaito olisi perinnäisesti tuotettua maitoa ympäristöystävällisempää, mutta luomuruisleivän tuottaminen aiheuttaisi enemmän fosfori- ja typpikuormitusta luonnolle kuin tavallinen limppu.

Professorit esittävät kritiikkinsä Maatalouden tutkimuskeskuksen Elintarviketuotanto & Ympäristö -lehdessä.

Tutkimuksen suurin ongelma löytyy ravinnekuormituksen arviointiin käytetyistä menetelmistä, jotka perustuvat pitkälti olettamuksiin ja vanhoihin tietoihin. Todellisuudessa fosforipäästöjä vertailtaessa myös tavanomainen maito ajaa luomun ohi, professori toteavat.