Maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijatyöryhmä ehdottaa, että Suomessa ryhdyttäisiin tutkimaan luomuelintarvikkeiden rmahdollisia ravitsemus- ja mikrobiologisia vaaroja. Niitä on selvitetty tähän mennessä vain satunnaisesti, kirjoittaa asiantuntij...

Maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijatyöryhmä ehdottaa, että Suomessa ryhdyttäisiin tutkimaan luomuelintarvikkeiden rmahdollisia ravitsemus- ja mikrobiologisia vaaroja. Niitä on selvitetty tähän mennessä vain satunnaisesti, kirjoittaa asiantuntijaryhmän jäsen, Kansanterveyslaitoksen professori Antti Aro Suomen lääkärilehdessä.

Riskit liittyvät lähinnä ruokamyrkytyksiin, koska luomuviljelyssä käytetään karjanlantaa, joka voi sisältää runsaasti taudinaiheuttajia. Vapaana tepastelevat siivekkäät törmäävät myös luonnossa herkästi ihmisen ulostebakteereihin. Tuotteiden mikrobiologisia riskejä lisää se, ettei luomussa sallita säilyvyyttä parantavia lisäaineita.

Ravitsemuksellisia pulmia luo se, ettei luomutuotannossa käytetä täydennettyjä lannoitteita ja rehuja. Maaperän köyhyydestä johtuva seleenin ja jodin puute heijastuu lopputuotteisiin. Ajankohtaisin pähkinä on luomumaidon täydentäminen D-vitamiinilla. Sitä ryhdytään pian lisäämään tavalliseen maitoon. Luomumaitoa on vaikea suositella päiväkoteihin tai koteihin, jos siitä saatavan D-vitamiinin määrä on riittämätön kasvavien lasten vitamiinitarpeen tyydyttämiseksi, Aro huomauttaa. D-vitamiinia muodostuu iholla auringon UV-säteiden vaikutuksesta, mutta talvisin sen saanti on Suomessa ruokavalion ja ravintolisien varassa. Lapsilla puute lisää infektioherkkyyttä, aiheuttaa kasvun ja kehityksen häiriintymistä, väsymystä ja vaikeimmillaan riisitaudin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla