Luomutuotteiden terveellisyydestä ja turvallisuudesta ei ole tieteen mitat täyttävää tutkimusta, todetaan Kansanterveyslaitoksen tuoreessa selvityksessä, jossa käytiin läpi 130 kansainvälistä julkaisua.
Käsitys luomun paremmuudesta perustuu muun muass...

Luomutuotteiden terveellisyydestä ja turvallisuudesta ei ole tieteen mitat täyttävää tutkimusta, todetaan Kansanterveyslaitoksen tuoreessa selvityksessä, jossa käytiin läpi 130 kansainvälistä julkaisua.

Käsitys luomun paremmuudesta perustuu muun muassa hivenaineiden, vitamiinien ja flavonoidien suurempiin pitoisuuksiin tavanomaisiin tuotteisiin verrattuna. Nämä tiedot ovat kuitenkin ristiriitaisia. Pitoisuuksiin näyttäisi vaikuttavan enemmän lajike, tuotteen kypsyysaste ja maaperä kuin viljelytapa. Luomuvihannesten ja -hedelmien C-vitamiinipitoisuus saattaa tosin olla hieman tavanomaisia korkeampi.

Luomutuotteissa näyttäisi olevan vähemmän nitraatteja ja torjunta-aineita. Näissäkin vaihtelut ovat suuria ja muun muassa maiden ja toisaalta yksittäisten tuotteiden väliset erot ovat keskimäärin suurempia kuin luomun ja tavanomaisen tuotteen erot. Epäpuhtaudet, kuten raskasmetallit, PCB-yhdisteet ja dioksiinit, tulevat tuotteisiin maaperästä tai ilmasta, joten viljelytapa ei sinänsä vaikuta niiden saantiin, maantieteellinen sijainti sitäkin enemmän.

Selvitystä johtaneen tutkimusprofessorin Jouko Tuomiston mukaan he eivät löytyneet yhtään varsinaista luomun terveellisyyttä koskevaa tutkimusta. Terveellisyys perustuu sellaisten aineiden mittaamiseen, joiden voidaan ajatella vaikuttavan suoraan ihmisen hyvinvointiin. Luomututkimuksissa ei oltu myöskään käytetty kunnon vertailuryhmiä. Teknisten puutteiden takia vain kymmenesosaa kaiken kaikkiaan yli sadasta tutkimuksesta voidaan pitää luotettavina, Finfoodin uutisten haastattelema Jouko Tuomisto arvioi.







Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla