Kuva: <span class="photographer">Stephen Ausmus</span>
Kuva: Stephen Ausmus

Kovat kokemukset muuttavat kalojenkin persoonallisuutta.

Kun naapurin ujo rokkaripoika alkaa menestyä ja muuttuu röyhkeäksi ja pöyhkeileväksi tähdeksi, ihmiset sanovat, että hänellä on kihahtanut menestys hattuun. Nyt Liverpoolin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet professori Lynne Sneddonin johdolla, että elämässä koetut voitot ja tappiot vaikuttavat myös kalojen persoonallisuuteen. Ujot kalat saavat voittojen myötä lisää itsevarmuutta, kun taas röyhkeät kalat muuttuvat tappioiden jälkeen varovaisemmiksi.

Tutkijat testasivat kokemusten vaikutusta kalojen persoonallisuuteen jakamalla kalat ujoihin ja röyhkeisiin. Tämän jälkeen röyhkeät kalat pantiin selvästi heikomman kilpakumppanin kanssa samaan akvaarioon sen varmistamiseksi, että röyhkeä kala voittaisi taistelun. Voittoisan taistelun jälkeen röyhkeät kalat käyttäytyivät entistä rohkeammin myös muissa tilanteissa - esimerkiksi ne tutkivat pelottomammin uudenlaisia ravintoaineita.

Jos ujo kala voitti taistelun, se sai ennustettavasti lisää itsevarmuutta. Yllättäen myös ujot kalat, jotka hävisivät taistelun, saattoivat käyttäytyä entistä rohkeammin uusia esineitä tutkittaessa. Sneddon kutsuu tätä desperadoefektiksi: jos kala ei selviä taistelussa, sen on pantava ravintokilpailussa kaikki peliin selvitäkseen hengissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisessa koejärjestelyssä rohkeiden kalojen annettiin katsoa, kun ujot kalat tutkivat uusia, aiemmin tuntemattomia esineitä. Tutkijat havaitsivat, että ujon kalan pelokkuus tarttui myös rohkeisiin kaloihin. Kun rohkeat saivat tämän jälkeen tutkia uutta esinettä, ne olivat selvästi hermostuneita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Proceedings of the Royal Society B:ssä julkaistu tutkimus osoittaa, etteivät eläinten persoonallisuuspiirteet ole niin kiveen hakattuja kuin on oletettu. Kokemukset muovaavat eläinten luonnetta, mikä auttaa niitä sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi aggressiivinen koiras voi hätistää tehokkaasti kilpailijat tiehensä, mutta naaraat eivät välttämättä hyväksy sitä sen kovakouraisuuden tähden. Jos koiras ei kykene joustamaan, sen lisääntymismenestys on nolla.

Lue lisää Naturen sivuilta

Sisältö jatkuu mainoksen alla