Luontoympäristö virkistää lapsen keskittymiskykyä. Kuva: Ville Männikkö
Luontoympäristö virkistää lapsen keskittymiskykyä. Kuva: Ville Männikkö

Kasvillisuudessa on jotain, mikä elvyttää tarkkaavaisuutta

Viheralueet kodin lähellä parantavat lasten keskittymiskykyä. Siihen viittaa Espanjassa tehty tutkimus, jossa testattiin lapsia useiden vuosien ajan.

Tutkimukseen osallistui 1500 lasta kahdesta kaupungista Valenciasta ja Sabadellista, jotka sijaitsevat molemmat Välimeren puolella Espanjaa. Lasten kotikulmien vihreyttä arvioitiin, ja he tekivät huomiokykyjä mittaavia testejä neljä-, viisi- ja seitsemänvuotiaina.

Yksi testi oli laadittu nuorempia lapsia silmällä pitäen. Siinä kuvat vaihtuvat tietokoneen ruudulla ja lasten pitää painaa painiketta aina, kun jokin muu kuin pallon kuva ilmestyy ruudulle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seitsenvuotiaat tekivät hieman mutkikkaampaa testiä, jossa tietokoneruudulla vaihteli kuva viidestä kalasta. Lasten kuului painaa joko vasemman- tai oikeanpuoleista painiketta sen mukaan, mihin suuntaan keskimmäisen kalan nokka osoitti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osoittautui, että luonnonläheisemmissä naapurustoissa kasvaneet lapset tekivät vähemmän virheitä pallo- ja kalatehtävässä. Heidän tarkkaavaisuutensa toimi siis valppaammin.

Tutkijat eliminoivat muiden mahdollisten tekijöiden, kuten äidin koulutuksen tai asuinalueen vaurauden vaikutuksen tuloksiin.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun luonnonläheisyydestä on huomattu älyllistä hyötyä lapsille.

Sama Barcelonassa sijaitsevan Isglobal-tutkimuslaitoksen ryhmä raportoi pari vuotta sitten, että hieman vanhempien koululaisten asuinalueen vihreys oli yhteydessä parempaan työmuistiin ja tarkkaavaisuuteen. Nämä lapset olivat seitsemästä kymmeneen vuoden ikäisiä.

Luonnosta vaikuttaa virtaavan lapsen mieleen jotain, joka tekee hyvää. Sille on tarjolla erilaisia selityksiä, muun muassa tarkkaavaisuuden elpymisteoria.

Teorian mukaan luonnossa on pehmeästi lumoavia elementtejä, jotka eivät vaadi tahdonalaista keskittymistä. Tämä lepuuttaa huomiokykyä ja palauttaa sen voimat.

Lapsille luonto myös tarjoaa suoraan rikkaan ympäristön, joka ruokkii erilaista kiinnostavaa ja kekseliäistä toimintaa. Se kutsuu liikkumaan, ja liikunta tukee tutkitusti tarkkaavaisuutta.

Epäsuorasti luonto voi vaikuttaa lapsiin myös vanhempien kautta. Jos nämä ovat vähemmän stressaantuneita, lapsetkin hyötyvät.

Espanjalaistutkimuksen julkaisi Environment Health Perspectives.

Sisältö jatkuu mainoksen alla