Milloin koivu puhkesi hiirenkorvalle? Entä koska siilit heräsivät talvihorroksestaan? Luonnontieteelliseen ja Suomen tiedeseura ovat koonneet yhteistyössä luontoharrastajien kanssa raportin, joka ajoittaa eläinten ja kasvien elämänkierrossa vuosittain ...

Milloin koivu puhkesi hiirenkorvalle? Entä koska siilit heräsivät talvihorroksestaan? Luonnontieteelliseen ja Suomen tiedeseura ovat koonneet yhteistyössä luontoharrastajien kanssa raportin, joka ajoittaa eläinten ja kasvien elämänkierrossa vuosittain toistuvat tapahtumat.

Tuore raportti käsittelee vuosia 2000-2001, jolloin eläinmaailman tapahtumien ajankohdat vaihtelivat suuresti. Vain haarapääskyn paluumuutto sattui koko maassa aikaisemmin kuin vuonna 2000. Etelä-Suomessa siilin ja sisiliskon herääminen horroksesta sekä teeren pulputuksen alku olivat hieman vuoden 2000 vastaavista ajankohdista jäljessä. Tervapääsky puolestaan aloitti kaikkialla syysmuuttonsa varhaisemmin kuin edellisenä vuonna, samoin tilhet saapuivat Etelä-Suomeen selvästi etuajassa ja myös metsäjänis vaihtoi talviturkkiin aikaisemmin kuin vuonna 2000. Kasvikunnan vuoden 2001 keväiset tapahtumat, kuten kukinnan alku ja lehtien puhkeaminen, vaihtelivat nekin suuresti. Vain suomuuraimen ja pihlajan kukinta sekä mustikoiden kypsyminen olivat koko maassa myöhäisempiä kuin vuonna 2000. Myös haavan ja koivun lehtien viivästyivät verrattuna vuoteen 2000.

Koko raportti on luettavissa Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkosivuilta. Jokaisella luonnosta kiinnostuneella on mahdollisuus osallistua kuluvana vuonna tähän fenologiseen seurantatutkimukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla