Bennu on 334 miljoonan kilometrin päässä. Kuva: Nasa
Bennu on 334 miljoonan kilometrin päässä. Kuva: Nasa

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, onnistuiko luotain nappaamaan mukaansa kiviainesta ja kuinka paljon. Se selviää lähipäivien aikana.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan yritys laskeutua asteroidin pinnalle sujui suunnitellusti. Osiris-Rex-luotain kosketti 334 miljoonan kilometrin päässä kulkevan Bennu-asteroidin pintaa keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa.

Pintakosketus kesti alle 16 sekuntia, minkä jälkeen luotain palasi asteroidin kiertoradalle. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, onnistuiko luotain nappaamaan mukaansa kiviainesta ja kuinka paljon. Se selviää lähipäivien aikana.

Bennun pintaa lähestyessään luotain suihkutti alleen typpikaasua, joka puhalsi ilmaan asteroidin maa-ainesta. Luotaimen kolmimetrinen robottikäsivarsi keräsi tätä ainesta aluksen säiliöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Robottikäsi koettaa ottaa näytteitä. Kuva: Nasa

 

Nasan tavoitteena on kerätä asteroidin pinnalta vähintään 60 grammaa kiveä ja tomua. Jos tavoitemäärä täyttyy, luotain suuntaa paluumatkalle ensi vuonna ja saapuu Maahan syyskuussa 2023.

Jos näytteen määrä jää tavoiteltua pienemmäksi, luotain yrittää uutta laskeutumista tammikuussa. Kaiken kaikkiaan luotain voi yrittää laskeutumista kolme kertaa, sillä mukana on vain kolme pulloa näytteen nappaamiseen vaadittavaa typpikaasua.

Bennu on läpimitaltaan noin 500-metrinen pikkuasteroidi, joka kiertää Auringon 1,2 vuodessa ja tulee Maan lähelle kuuden vuoden välein.

Bennu valikoitui Nasan kohteeksi muun muassa siksi, että sitä pidetään aurinkokunnan menneisyydestä kertovana aikakapselina. Olosuhteet ovat pysyneet asteroidilla samanlaisina ainakin 4,5 miljardin vuoden ajan, eli näytteet kerätään ajalta, jolloin aurinkokunta on ollut vasta muodostumassa.

Asteroidin tummuus viittaa siihen, että sen pinnalla on paljon hiiltä ja mahdollisesti siis myös orgaanisia yhdisteitä. Orgaaninen hiili on tuntemamme elämän edellytys.

Lisäksi asteroidien on ajateltu toimineen vedenkantajina, jotka kuljettivat jäätynyttä vettä muun muassa Maahan ja Marsiin. Bennun pinnalta löytyi vettä kaksi vuotta sitten tehdyissä mittauksissa.

Asteroidinäyte voi siis auttaa tutkijoita selvittämään, miten vesi ja elämän ainesosat saapuivat aikoinaan maapallolle.

offmind
Seuraa 
Viestejä25265

Luotain ei ainoastaan yrittänyt vaan jopa onnistui näytteenotossa. Jopa hieman liian hyvin, koska suuri kivi oli jäänyt näytteenottolaitteen sulkimeen ja näyte vaikutti karkaavan omille teilleen. Ongelma on kuitenkin nyt hoidettu ja näyte on varastoitu paluukapseliin ja luotain voi aloittaa pitkän paluumatkansa.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-osiris-rex-successfully-stows-... .

NASA’s OSIRIS-REx Successfully Stows Sample of Asteroid Bennu

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47430

JPI kirjoitti:
Muuten olen sitä mieltä, että avaruusjärjestöillä pitäisi olla jonkin sortin perusluotan valmiina siltä varalta, että jotakin mielenkiintoista löydetään aurinkokunnasta sellaisella radalla, että ko. luotimella sitä voidaan ainakin (ja luultavimmin) ohilennolla tutkia. Esimerkkinä Oumuamua tms.
Luotain olisi siis pääosin valmiina odottamassa laakasua kantoraketilla, joka sekin olisi jo etukäteen valittu. Se mitä kaikkia instrumentteja (nekin valmiina hyllyllä odotellen) siihen laitettaisiin peruskaman, kuten ainakin kohtuullisten kameroiden jne., lisäksi riippuisi sitten millaisesta kohteestä on kyse.
Luulisi, että tuollainen pikalaakasu järkevästi suunniteltuna kestäisi korkeintaan viikkoja tai pari kuukautta vuosikausien nyhjäämisen sijaan.

Tuo on totta, mutta miten senkin takoisi järjestöjen johtajien byrokratian pehmentämiin kalloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla