Jään hohdetta? Kuva: Nasa
Jään hohdetta? Kuva: Nasa

Nyt Dawn kiertää kääpiöplaneettaa 4 400 kilometrin päässä.

Dawn-luotain on päässyt alemmalle kiertoradalle kääpiöplaneetta Cereksen lähellä. Se kiertää Cerestä nyt 4 400 kilometrin korkeudessa.

Dawn otti heti tarkempia kuvia Cereksen oudoista valkeista pisteistä tai pilkuista. Ne ovat ainutlaatuisia koko aurinkokunnassa.

Pilkut ovat kraatterissa, jonka läpimitta on noin 90 kilometriä.

Niitä on paljon enemmän kuin ne kaksi, jotka kaukaa kuvattiin. Vieläkään niille ei tiedetä selitystä. Enemmistö planeettojen tutkijoista uskoo, että ne ovat jäätä.

Tarkempaa tietoa saadaan pian, kun Ceres pääsee lähemmäs ja kuvaa valkeita heijastumia eri kulmista. Myös infrapunakamera tulee avuksi, sanoo Nasan tiedotteessa Chris Russell, Dawnin lennon päätutkija.

Dawn saapuu vielä lähemmäs pääkohdettaan eli 1 450 kilometriin elokuun alussa.

Dawn teki historiaa 6. maaliskuuta. Se oli ensimmäinen ihmisen valmistama laite, joka kiertää kahta taivaankappaletta samalla lennolla.

Lentonsa alussa Dawn otti kymmeniä tuhansia kuvia asteroidi Vestasta vuosina 2011–2012.

offmind
Seuraa 
Viestejä16199
Liittynyt19.8.2008

Luotain kuvasi Ceresin oudot pilkut lähempää

Hamppu 14.06.2015 klo 19:52 Mikä luotain se semmoinen on jolta ei näytä edes spektrianalyysi luonnistuvan? Eiköhän sekin luonnistu ajan kuluessa. Ceresin tutkimushan jatkuu ainakin loppuvuoden ajan. http://dawn.jpl.nasa.gov/technology/vir.html http://dawn.jpl.nasa.gov/technology/images/em_bckg2.jpg
Lue kommentti

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams