Tältä Deep Impactin jättämä arpi näyttää 180 kilometrin päästä.
Tältä Deep Impactin jättämä arpi näyttää 180 kilometrin päästä.

Stardust-luotain bongasi paikan, mihin Deep Impact –luotaimen törmäytysosa upposi lähes kuusi vuotta sitten.

Nasan Stardust –luotain pyyhälsi maanantain ja tiistain välisenä yönä Tempel1-komeetan ohi  – ja onnistui toivotusti kuvaamaan sen samalta puolelta, mihin sen edeltäjän, Deep Impact -luotaimen osa törmäytettiin 2005.

Deep Impact ei itse saanut kuvia aiheuttamastaan kraaterista, koska iskun pirstoma jää peitti näkymän. Stardust kuvasi montun nyt, vajaa kuusi vuotta sen syntymisen jälkeen.

"Näimme sen. Se on noin 150 metrinen. Jäljistä päätellen näyttää siltä, että komeetan pinta on hyvin hauras", kertoi Pete Schultz Brownin yliopistosta BBC:lle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Stardustin anturit kielivät, että luotain lensi läpi komeentankappaleiden, joista jokunen onnistui puhkomaan sen suojakilpiä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Stardust mennä rymisteli kuin B-17-pommittaja ilmatorjuntatulituksessa toisessa maailmansodassa", vertaa Don Brownlee Washingtonin yliopistosta Nasan tiedotteessa.

Stardust ei ollut kuitenkaan röykytyksestä moksiskaan, vaan jatkaa havainnointiaan. Nasan mukaan luotain tekee joka tapauksessa ylimääräistä keikkaa, sillä se täytti alkuperäisen tehtävänsä jo 2006, kun se toimitti Maahan näytteitä Wild 2-komeetalta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla