Luotettava vaikutelma voi syntyä siitä, että ihminen puhuu nopeasti ja tietävän oloisesti. Kuva: Shutterstock
Luotettava vaikutelma voi syntyä siitä, että ihminen puhuu nopeasti ja tietävän oloisesti. Kuva: Shutterstock

Nouseva intonaatio ja tavallista hitaampi puherytmi kielivät tutkimuksen mukaan puhujan epävarmuudesta tai epäluotettavuudesta.

Taitava valehtelija voi lasketella palturia kenenkään huomaamatta, mutta useimmat meistä eivät ole kovin taitavia peittämään todellisia aikeitamme.

Epäilyttävintä on tietysti, jos ihminen suorastaan takeltelee sanoissaan ja pälyilee ympäriinsä, mutta jo pelkkä äänenpainon vaihtelu voi tutkimusten mukaan kertoa paljon.

Tuoreen tutkimuksen perusteella luotettavimman oloinen on hieman nopeampi puherytmi, joka saattaa kuulostaa varmalta ja valmiiksi ajatellulta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo aiemmin on havaittu, että ihminen saattaa puhua tavallista korkeammalta kertoessaan valheita. Jos hän tiedostaa tämän, hän saattaa pyrkiä madaltamaan ääntään muttei välttämättä onnistu siinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valehtelija saattaa myös puhua hieman hiljempaa kuin normaalisti. Ja hitaammin: jos ihminen joutuu laskettelemaan luikuria niin sanotusti rysän päältä, hän joutuu puhuessaan miettimään, mitä seuraavaksi kannattaisi sanoa, ja aivojen raksutus näkyy ulospäin.

On ajateltu, että erityisesti äänenpainoa ja intonaatiota olisi vaikea hallita tietoisesti, jolloin nämä pienet sävyerot puheessa kielisivät epärehellisyydestä.

Sorbonnen yliopiston tutkijat halusivat selvittää, onko näin. Tutkijat laativat tietokoneella keinotekoista puhetta, jonka äänenpainoja he säätelivät.

Puhe ei ollut mitään oikeaa kieltä mutta kuulosti aidolta ihmisen puheelta ja muistutti jonkin verran ranskaa.

Tällaista keinokieltä käytettiin, jotta koehenkilöt eivät yrittäisi tulkita itse viestiä vaan keskittyisivät vain äänenpainoihin.

Tutkijat tekivät useita erillisiä kokeita, joissa koehenkilöiden piti arvioida puhujan itsevarmuutta, luotettavuutta ja muita ominaisuuksia.

Koehenkilöiden mielestä luotettavin oli hieman nopeampi puherytmi, jossa paino on sanan keskiosalla ja intonaatio laskee loppua kohden.

Vastaavasti epäluotettavimmaksi arvioitiin puheenparsi, jossa intonaatio nousee ja sanan alussa on vain heikko paino. Epäluotettavalta kuulostaa sekin, että henkilö puhuu hitaasti ja äänenpaino ja puheen rytmi vaihtelevat kovasti.

Voisi ajatella nopeamman puherytmin kielivän siitä, että henkilö on ainakin miettinyt sanomisensa jo valmiiksi.

Lisäksi äänekkäämpi puhe on aiemmissakin tutkimuksissa mielletty itsevarmemmaksi.

Mahdottoman pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei voi tehdä, sillä tutkimuksessa ei mitattu koehenkilöiden todellista valheenpaljastuskykyä.

Nyt selvitettiin siis vain äänenpainojen vaikutusta siihen, millainen puhe kuulostaa luotettavalta – ei sitä, puhuiko henkilö totta vai ei.

Lisäksi havaintoa ei välttämättä voi yleistää suomen kieleen. Puhetta arvioineet koehenkilöt edustivat eri kielitaustoja ranskasta intiaan, mutta kaikki olivat indoeurooppalaisten kielten puhujia.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications -tiedelehti.

ID10T
Seuraa 
Viestejä26942

Tuo tavallista hitaampi puherytmi on juuri se asia, mikä esim. Sanna Marinin puheessa särähtää korvaan. Kuulostaa liikaa ulkoa opetellulta.

  • ylös 34
  • alas 7
Justin Case
Seuraa 
Viestejä2

Artikkelissa: "Lisäksi havaintoa ei välttämättä voi yleistää suomen kieleen."  

Taitaapa olla niin että:

Lisäksi mitään havaintoja ei välttämättä voi yleistää suomen kieleen, koska meiltä esim. puuttuu puheesta intonaatio ja todennäköisemmin harkittua (hitaampaa) puhetta todennäköisemmin arvostetaan  enemmän kuin myyntitykitystä.  Tulisivat Suomeen tutkimaan.

  • ylös 15
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla