Lude välttelee valoisia värejä.
Lude välttelee valoisia värejä.

Tieto syöpäläisten suosikki- ja inhokkiväreistä voi auttaa estämään niiden leviämistä.

Lutikka tykkää punaisesta ja mustasta muttei keltaisesta tai vihreästä, totesivat Floridan yliopiston ja Union Collegen tutkijat laboratoriokokeissaan.

He askartelivat erivärisistä kartongeista piskuisia teltanmallisia suojia ja asettivat ne viljelymaljan reunoille. Sitten he nostivat luteita yksitellen maljan keskelle ja seurasivat, minkäväriseen koloon ne kipittivät.

Koeluteissa oli eri ikäisiä ja eri sukupuolta edustavia yksilöitä. Välillä niitä laitettiin maljalle ryhminä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämän hitusen hilpeältä kuulostavan tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko syöpäläisillä lempi- tai inhokkivärejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Oletus oli, että luteet ryntäisivät mihin tahansa piiloon. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan värillä oli väliä”, tutkijat kiteyttivät Journal of Medical Entomology -sarjassa julkaistussa tutkimuksessaan.

Mieltymykset vaihtelivat muun muassa luteen iän ja sukupuolen mukaan, mutta musta ja punainen osoittautuivat yhteisiksi lempiväreiksi. Tutkijat arvelevat punaisen suosion syyksi sitä, että se on paitsi luteen ravinnon eli veren väri, myös lähellä sen omaa väriä.

Keltaista ja vihreää syöpäläiset sen sijaan välttelivät. Tämä juontunee tutkijoiden mukaan siitä, että nämä värit muistuttavat kirkkaasti valaistuja alueita, eikä lutikka pidä valosta.

Tuloksia voidaan hyödyntää syöpäläisten leviämisen ehkäisyssä, tutkijat esittävät.

”Ludeansoja voidaa virittää houkuttelevammiksi käyttämällä niissä luteiden mielivärejä”, tutkimusryhmään kuulunut biologi Corraine McNeill sanoo tiedotteessa.

Punaisia tai mustia lakanoita tai matkalaukkuja ei kuitenkaan tarvitse syöksyä vaihtamaan keltaisiin, hän lisää.

”En usko, että se yksistään auttaisi asiaa. Mutta asiaa ei ole vielä tutkittu, joten en voi varmuudella kieltääkään, ettei se toimisi.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla