Richard III:n jäänteet löytyivät kaksi vuotta sitten parkkipaikan alta Leicesteristä. Kuva: Leicesterin yliopisto
Richard III:n jäänteet löytyivät kaksi vuotta sitten parkkipaikan alta Leicesteristä. Kuva: Leicesterin yliopisto

1400-luvulla eläneen hallitsijan hampaat sekä kylki- ja reisiluu on nyt analysoitu.

Keskiaikaisen Englannin kuninkaan Rikhard III:n (1452–1485) kaksi vuotta sitten löytyneiden jäänteiden tutkimus on paljastanut aiemmin tuntemattomia asioita hallitsijan elämästä. Hammas- ja luuaineksen kemialliset muutokset osoittavat muun muassa sen, miten Rikhardin ruokavalio muuttui, kun hän nousi valtaistuimelle elämänsä kahdeksi viimeiseksi vuodeksi.

Journal of Archaeological Science -lehdessä tukijat raportoivat löydöksistä, joita he ovat saaneet analysoimalla strontiumin, typen, hapen, hiilen ja lyijyn isotooppien muutoksia hampaissa sekä reisi- ja kylkiluissa. Nämä muodostuvat tai uusiutuvat yksilössä eri aikoina, jolloin ne voivat kertoa ihmisen elinympäristöstä, saasteista, joille hän on altistunut, ja ruokavaliosta eri elämänvaiheissa.

Lapsena muodostuvien hampaiden kemia vahvisti, että Rikhard muutti synnyinpaikastaan Fotheringayn linnasta ennen seitsemättä ikävuottaan. Analyysin perusteella näihin aikoihin hän eli alueella, missä satoi paljon ja kallio oli vanhempaa perua. Hänen ruokavalionsa muuttui niin ikään siitä, mitä se oli ollut synnyinsijoilla.

Reisiluu kertoo noin 15 vuodesta ennen kuolemaa. Sen perusteella Rikhard muutti takaisin Itä-Englantiin nuorukaisena tai nuorena aikuisena ja hän söi kuin ylhäisimmän aatelin jäsen konsanaan.

Kylkiluu uusiutuu melko tiheään tahtiin. Siksi siitä saa selville asioita kahdesta viiteen vuotta ennen kuolemaa. Kylkiluusta näkyy kaikkein suurin muutos ruokavaliossa.

Kuninkaaksi tultuaan Rikhard alkoi syödä kuin kuningas. Lautaselle ilmestyi makean veden kalaa ja lintuja, joita pisteltiin juhlapäivällisillä. Kuninkaallisilla aterioilla nautittiin tuolloin joutsenta, kurkea ja haikaraa. Luuaines vihjaa myös siihen, että Rikhard joi kuningasvuosinaan aikaisempaa enemmän viiniä.

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Luut paljastavat: Rikhard III söi ja joi kuin kuningas

Se oli muutenkin hegelle hupaa kuninkaan elämä. Myrkky oli tavallisin syy varhaiseen kuolemaan. Sen pelko toi oman mausteensa syömisiin.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro