Kevään kosteus on taannut hyttysille hyvät lisääntymisolot. Toukkia ja aikuisia muhii rapakoissa neljänneksen enemmän kuin viime kesänä, kertoo yli-intendentti Juhani Itämies Oulun yliopiston

Kevään kosteus on taannut hyttysille hyvät lisääntymisolot. Toukkia ja aikuisia muhii rapakoissa neljänneksen enemmän kuin viime kesänä, kertoo yli-intendentti Juhani Itämies Oulun yliopiston eläinmuseosta .

Kylmä keli hidastaa hieman toukkien kehitystä ja aikuisten kuoriutumista. Alkukesästä viileydessä matka munasta aikuiseksi kestää jopa kuukauden, ilmojen lämmettyä se tapahtuu alle parissa viikossa. "Tänä vuonna sääskien pääsesonki ajoittuu juhannuksen tienoille", yli-intendentti Itämies arvioi.

Ennuste perustuu kymmenestä tulva-allikosta kerättyihin näytteisiin. Näytteenottopisteet perustettiin Oulun yliopiston liepeille vuonna 1996 - yleisön pyynnöstä. Otanta ei ole tiukan tieteellinen, mutta antaa suuntaa kesän hyttyskiusasta erityisesti Oulun läänissä. Sääskeet vaativat lisääntyäkseen lämpöä ja erityisesti sula- ja sadevesilampareita, joita on tänä keväänä monin paikoin runsaasti tarjolla.

Ihmisiä ja eläimiä kiusaa noin 40 hyttyslajia. Monet niistä aikuistuvat hieman eri aikoihin, joka takaa sen, että piinaa jatkuu pitkään.

Hyttysen syljessä olevat valkuaisaineet aiheuttavat allergiaa noin puolelle miljoonalle suomalaiselle. Joka kymmennes saa pistoista tavallista voimakkaampia iho-oireita, jopa kuumetta ja nivelturvotusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla