Kuva: Kenneth Allen, Wikimedia Commons
Kuva: Kenneth Allen, Wikimedia Commons

Samat geenit säätävät pituutta ja sairastumisriskiä.

Perinnöllisesti lyhytkasvuiset ihmiset sairastuvat todennäköisemmin sepelvaltimotautiin kuin pitkät. Samat geenit säätävät sekä pituuskasvua että sairastumisriskiä, osoitti kansainvälinen tutkimus, jota tekemässä oli myös suomalaistutkijoita.

Sairastumisriski kasvaa 13,5 prosenttia jokaista 6,5 senttimetrin pituuden lyhennystä kohden. Tutkijat tarkastelivat nyt nimenomaan geneettisesti määräytyvän pituuskasvun yhteyttä sepelvaltimotautiin. Pituuteen vaikuttavat paljon myös elinolot, kuten lapsuuden ravitsemus.

Pituutta kasvattavat geenimuodot vähensivät sepelvaltimotaudin vaaraa, tutkijat havaitsivat. Lyhyiden suurempi sairastumisriski selittyy osittain haitallisemmilla veren rasva-arvoilla.

Aiemmin on esitetty, että lyhyiden tautiriskiä lisäisi pienemmät valtimot. Uusi tutkimus puhuu olettamusta vastaan. Naisilla pitäisi siinä tapauksessa olla myös korkeampi riski kuin miehillä, koska he ovat pienikokoisempia. Tällaista sukupuolieroa ei kuitekaan tullut esiin.

Tutkijat tarkastelivat 180:aa pituuteen liittyvää geenimuotoa. Mukana tutkimuksessa oli 65 000 sepelvaltimotautia sairastavaa ihmistä ja 128 000 hengen kontrolliryhmä. Yksilöllistä geenitietoa oli käytössä 18 000 henkilöltä.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.