Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Tutkimus tehtiin osin Suomessa.

Monissa väestötutkimuksissa on havaittu, että raskauden kesto seurailee äidin pituutta. Lyhyillä naisilla on usein lyhyempi raskaus ja siksi suurempi riski synnyttää pienempiä ja pienipainoisempia lapsia.

Tutkimukset eivät kuitenkaan kykene ratkaisemaan, liittyykö ilmiö suoraan äidin pituuteen vai onko esimerkiksi pitkillä naisilla muita ominaisuuksia, jotka selittäisivät raskauden pidemmän keston. Siksi Cincinnatin lastensairaalan tutkijat käänsivät katseensa geenimuunnoksiin, joiden tiedetään olevan yhteydessä pituuskasvuun.

Tutkimuksen aineisto käsitti 3485 äiti ja lapsi -paria Suomesta, Tanskasta ja Norjasta. Suomesta tutkimuksessa oli mukana professori Mikko Hallmanin ryhmä Oulun yliopistosta ja professori Kari Teramon ryhmä Helsingin Naistenklinikalta. Merkittävä osa geneeettisestä aineistosta tuli Suomesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Geneettisessä analyysissa etsittiin yksittäisten emäsparien muunnoksia eli snippejä, jotka on aiemmin yhdistetty pituuteen. Snipit jaoteltiin kahteen ryhmään: niihin, jotka ovat äidille ja sikiölle yhteisiä ja niihin, jotka on vain äidillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset osoittivat, että äidin pituus vaikuttaa suoraan raskauden kestoon, eli kyseessä on syy-seuraus -vaikutus. Sikiön pituus ja paino syntymähetkellä olivat yhteydessä geenimuunnoksiin, jotka olivat sikiölle ja äidille yhteisiä. Äidin pituuden vaikutuksen perimmäistä syytä ei kuitenkaan tiedetä.

Hallmanin mukaan geneettinen analyysi on ollut hyvin monimutkainen ja sitä voidaan pitää eräänlaisena tieteellisenä työvoittona. Hänen ryhmänsä on tutkinut jo vuosia ennenaikaisen synnytyksen geneettisiä riskitekijöitä.

Hallman muistuttaa, että lyhyiden naisten ei pidä huolestua tutkimuksen tuloksista, sillä äidin pituuden vaikutus raskauden kestoon on joka tapauksessa pieni. "Tämä on kuitenkin tärkeä tutkimushavainto, josta on hyvä jatkaa", hän sanoo.

Tutkimuksessa korostetaan, että tuloksia ei voi yleistää väestöihin, joissa aliravitsemus on yleistä ja vaikuttaa pituuskasvuun.

Tutkimuksen julkaisi PLOS Medicine.

Salakka
Seuraa 
Viestejä3

Pakko kommentoida näinkin tärkeään aiheeseen.

Mitenkään ei tuotu esille naispätkän kumppanin vaikutusta raskausaikaan. Mikäli raskausaika kuitenkin toteutuu vain äidin pituuden mukaan, onko siis eripituisten vanhempien (lähinnä siis pitkien miesten ja pätkien naisten) jälkeläisten mahdollisuudet liian lyhyestä valmistusajasta johtuen jo alunperin heikommat.

Nythän kuitenkin on tavanmukaista että mies on pitempi kuin nainen.

Tämä kyllä selittäisi paljon!

Sisältö jatkuu mainoksen alla