Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi.</span>
Kuva: Kuvapörssi.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lasten liian lyhyt yöuni ja unihäiriöt lisäävät impulsiivisuutta ja keskittymisvaikeuksia.

Lasten unen määrä näyttää viime vuosikymmeninä vähentyneen useissa maissa. Helsingin yliopiston psykologian laitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteisessä tutkimuksessa selvitettiin, onko lasten lyhyellä yöunella ja unihäiriöillä yhteyttä tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriölle eli ADHD:lle tyypillisiin oireisiin. Niitä ovat muun muassa impulsiivinen käyttäytyminen ja keskittymisvaikeudet.

Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että unihäiriöt ovat tyypillisiä ADHD-potilailla, mutta sitä ei ole tutkittu, aiheuttaako pelkkä univaje ADHD-tyyppistä oireilua.

Tutkimukseen osallistui 280 7-8-vuotiasta. Lasten nukkumisesta ja unen laadusta kerättiin tietoa sekä kyselytutkimuksen että teknisen unirekisteröinnin avulla. Vähän nukkuviksi luokiteltiin lapset, jotka nukkuivat keskimäärin alle 7,7 tunnin yöunet ja pitkään nukkuviksi ne, jotka nukkuivat keskimäärin yli 9,4 tunnin yöunia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset osoittivat, että sekä unen lyhyt kesto että vanhempien raportoimat univaikeudet liittyivät lisääntyneeseen impulsiivisuuteen ja keskittymisvaikeuksiin. Yhteys säilyi, vaikka tutkimuksessa huomioitiin monien taustatekijöiden vaikutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tämä on tietääksemme ensimmäisiä tutkimuksia, joissa terveiden lasten objektiivisesti määritetty unen kesto on yhdistetty ADHD-tyyppisten oireiden esiintymiseen", sanoo projektin unitutkija, Juulia Paavonen.

Tutkimuksen julkaisi Pediatrics.

Sisältö jatkuu mainoksen alla