Yhdysvalloissa analysoidut hiusnäytteet osoittavat, että Ludwig van Beethoven kärsi elämänsä aika lyijymyrkytyksestä, joka saattoi aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman. Lyijyaltistuksen alkuperä on yhä mysteeri, kertoo Napervillen lääketieteellisen institu...

Yhdysvalloissa analysoidut hiusnäytteet osoittavat, että Ludwig van Beethoven kärsi elämänsä aika lyijymyrkytyksestä, joka saattoi aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman. Lyijyaltistuksen alkuperä on yhä mysteeri, kertoo Napervillen lääketieteellisen instituutin päätutkija William Walsh uutistoimisto Reutersille.

Saksalainen säveltäjänero poti parikymppisestä asti outoja oireita, kuten vatsakipuja, masennusta ja ärtyneisyyttä. Säveltäjä kummastelee jälkeenjääneissä papereissa omaa raihnaisuuttaan ja valittelee tautia, joka tuhoaa seuraelämän ja estää häntä nauttimasta musiikista. Beethoven menehtyi 57-vuoden ikäisenä 1827.

Kuoleman jälkeen saksituista hiusnäytteistä löytyi normaaliin verrattuna satakertainen määrä lyijyä. Tutkimus sulki myös pois epäilyt siitä, että Beethovenia vaivasi kuppa. Sukupuolitautia hoidettiin siihen aikaan elohopealla, jota ei kuitenkaan löytynyt näytteistä lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla