lmaston lämpeneminen 2001-2005. Kuva: <span class="photographer">Nasa.</span>
lmaston lämpeneminen 2001-2005. Kuva: Nasa.

Kolmen asteen lämpeneminen muuttaisi maailman täydellisesti, sanoo Nasa.

Maan lämpötila on noussut korkeimmilleen tuhansiin vuosiin, kertoo Yhdysvaltain avaruusjärjestön Nasan tutkimus.

Tutkimuksen mukaan maapallo on lämmennyt 0,2 celsiusastetta vuosikymmenessä 30 viime vuoden ajan. Havaittu kehitys on yhtäpitävää 1980-luvulla tehtyjen ennusteiden kanssa, joissa simuloitiin kasvihuonekaasujen aikaansaamia ilmastonmuutoksia.

Eniten lämpenee pohjoisen pallonpuoliskon alueilla, missä lämpö sulattaa jäätä ja lunta. Paljastunut maan pinta imee enemmän auringonsäteilyä kuin lumipeite, mikä taas kiihdyttää lämpenemistä entisestään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun nykylämpötiloja verrattiin historiallisiin, ilmeni että Maa on nyt lämpimimmillään sitten viime jääkauden, josta on jo 12 000 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nasa-tutkija James Hansenin mukaan lämpö lipoo kriittistä rajaa. "Mikäli saamme lämpenemisen pysymään tästä eteenpäin alle asteen, vaikutuksen lienevät siedettävissä. Lämpimimmillään jääkausien väliset interglasiaalikaudet kun ovat olleet suurin piirtein samanlaisia kuin nyt", Hansen toteaa Nasan tiedotteessa.

Jos lämpö kipuaa 2-3 astetta, maapallo muuttuu aivan toisenlaiseksi. "Kolme miljoonaa vuotta siteen plioseenikaudella oli pari astetta lämpimämpää kuin nyt, ja silloin merenpinta oli noin 25 metriä korkeammalla."

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla