Kanadan Yukonin territorion rautaa sis
Kanadan Yukonin territorion rautaa sis

Tutkijat löysivät merkkejä "lumipallomaasta" ajalta, jolloin planeetallamme oli ehkä jo eläimiä.
http://www.eurekalert.org/emb_releases/2010-03/hu-neh021810.php

Geologit ovat löytäneet näyttöä päiväntasaajalle ulottuvasta merijäästä 716,5 miljoonaa vuotta sitten. Löydös vahvistaa aiemmat käsitykset noihin aikoihin vallinneesta kylmästä jaksosta, "lumipallomaasta".

Harvardin yliopiston tutkijat raportoivat tuloksistaan tämän viikon Sciencessa.

Kanadan luoteisosien ikivanhoihin trooppisten kivien analyysiin perustuvat löydöt vahvistavat käsitystä, että planeettamme on menneisyydessä ollut kaikilla leveyspiireillä jään peitossa.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun Sturtin jääkauden on osoitettu ulottuneen trooppisille leveysasteille, mikä merkitsee suoraa näyttöä siitä että tämä jääkausi johti "lumipallomaaksi" nimitettyyn vaiheeseen", professori Francis Macdonald sanoi.

"Datamme myös viittaa siihen että Sturtin jääkausi kesti ainakin viisi miljoonaa vuotta."

Aitotumallisen elämän selviytyminen tämän kauden yli osoittaa, että auringonvaloa ja pintavettä on täytynyt säilyä saatavana jossain maapallon pinnalla.

Ensimmäiset eläimet kehittyivät suunnilleen samoihin aikoihin aitotumallisten leviämisen jälkeen. Macdonaldin mukaan lumipallomaassakin on lämpötilaeroja, ja jää todennäköisesti on dynaaminen: virtaava ja ohentuva. Sellainen muodostaa paikallisia avoveden taskuja, joissa elämä voi sinnitellä.

"Fossiiliaineiston mukaan kaikki tärkeimmät aitotumallisten ryhmät, poislukien mahdollisesti eläimet, olivat jo olemassa ennen Surtin jääkautta", Macdonald sanoo.

"Tämä herättää kysymyksiä: Jos lumipallomaa oli olemassa, miten aitotumalliset selvisivät hengissä? Kävikö jopa niin, että Sturtin lumipallomaavaihe vauhditti evoluutiota ja ensimmäisten eläinten esiintuloa?"

"Evoluutionäkökulmasta ei ole aina huono asia, että elämä maapallolla kohtaa vakavia paineita", hän jatkaa.