Maapallon pitäisi pyöristyä pyöristymistään, kun jääkauden painamat napa-alueet kohoavat ylöspäin. Näin onkin tähän saakka tapahtunut - mutta nyt suunta on muuttunut: Maa on muutaman vuoden ajan pullistunut päiväntasaajan kohdalta,

Maapallon pitäisi pyöristyä pyöristymistään, kun jääkauden painamat napa-alueet kohoavat ylöspäin. Näin onkin tähän saakka tapahtunut - mutta nyt suunta on muuttunut: Maa on muutaman vuoden ajan pullistunut päiväntasaajan kohdalta, Space.com -verkkouutiset selostaa Science-lehdessä juuri julkaistua tutkimustulosta.

Mittaukset on tehty Maata kiertävistä satelliiteista, joiden liikkeistä voidaan laskea Maan painovoiman voimakkuus eri kohdissa. Tutkimusryhmän johtaja Christopher Cox ei osaa sanoa syytä pullistumiseen. Pullistuminen on kuitenkin selvästi havaittavissa, koska se on nopeudeltaan kaksi kertaa niin suuri kuin jääkauden jälkeisen maannousun vaikutus, ja kaiken lisäksi päinvastaiseen suuntaan.

Muut mittaukset eivät viittaa siihen, että maankuori olisi alkanut napa-alueilla uudelleen vajota. Myöskään ilmamassojen muutokset eivät selitä havaintoja. Maan sisäiset massavirtaukset ovat näin nopeaan muutokseen liian hitaita.

Ilmeisesti ainoaksi selitykseksi jää, että merivirroissa on nyt tapahtumassa jotakin, mitä emme vielä ole huomanneet, Cox arvelee.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla