Länsimaihin värvätään terveydenhoidon ammattilaisia ulkomailta. Kun kotimaiden olot kohentuvat, tulijoita ei enää ole. Kuva: Getty Images
Länsimaihin värvätään terveydenhoidon ammattilaisia ulkomailta. Kun kotimaiden olot kohentuvat, tulijoita ei enää ole. Kuva: Getty Images

Ikääntyvät yhteiskunnat odottavat taloutensa vetoavuksi maahanmuuttajia. Kohta heitä ei enää ole. 

Vauraat maat voivat paikata työvoiman tarvetta maahanmuutolla vielä 20–30 vuoden aikajänteellä. 

”Jos et hyväksy maahanmuuttajia maahasi, väestö alkaa nopeasti kuihtua. Nuorille rakentuu valtaisa taakka vanhojen elättämisestä, ja talous alkaa heiketä, kun kuluttajia ei ole tarpeeksi”, sanoo kanadalainen politiikan tutkija John Ibbitson. Hän julkaisi helmikuussa 2019 kollegansa Darrel Brickerin kanssa kirjan Empty Planet: The Shock of Global Planet Decline.

Väestömatematiikka on kuitenkin armoton: jos keskimääräinen lapsiluku vakiintuu alle 1,5:een naista kohti, laajamittainenkaan maahanmuutto ei pysty paikkaamaan väestön uusiutumisen tasoa. Suomessa tämä kokonaisuushedelmällisyysluku on nyt 1,4. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitkällä aikavälillä tarvittavaa määrää tulijoita ei edes ole, Bricker sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syntyvyys nimittäin vähenee kaikkialla. Moni kehittyvä maa myös keskiluokkaistuu, ja ihmiset alkavat kokea elämän onnelliseksi kotimaassaan. Muuttoliike kaupunkeihin ja naisten koulutuksen paraneminen kutistavat lapsilukua.

Esimerkiksi Filippiinit, josta lähtee nykyisin maailmalle eniten siirtolaisia, etenkin sairaanhoitajia, kaupungistuu nopeasti. Samalla katolisen kirkon ote kansalaisten elämästä heikkenee. Vuonna 2003 Filippiinien syntyvyys oli 3,7 lasta naista kohden, vuonna 2018 enää 2,7.

”Koittaa aika, jolloin Filippiineillä ei enää ole lähtijöitä esimerkiksi Kanadaan”, Ibbitson toteaa. Myös Suomi on havitellut sairaanhoitajia nimenomaan Filippiineiltä.

Sama kehitys on käynnissä Intiassa. Lancet-lehden demografiatutkimus osoittaa, että siellä syntyy naista kohti 2,1 lasta, tasan väestön uusiutumistason verran. Vuonna 2000 luku oli 3,3.

Sama suuntaus näkyy jopa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, joskin syntyvyys on siellä edelleen poikkeuksellisen suuri. Keniassa nainen synnyttää nykyisin keskimäärin 3,8 lasta, kun määrä oli vuosikymmen sitten 5.

 

Lue lisää

Heinäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa  tiedetoimittaja Lauri Seppälä kertoo, miksi väestövaje pahenee  päinvastaisista ennusteista huolimatta. Hän kertoo myös, miksi vanhusten rikollisuus voi kasvaa. 

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

 

 

Apollon
Seuraa 
Viestejä4

Apua! Maahanmuuttajat loppuvat kesken! Nyt kaikki heistä tänne Suomeen, jotka vain käsiin saadaan!

..tai sitten voidaan palata todellisuuteen.

Nigerian populaatio on tällä hetkellä 190 miljoonaa. YK:n ennusteen mukaan populaation ennustetaan tuplaantuvan vuoteen 2050 mennessä ohittaen USA:n populaation. 2100 Nigeriassa ennustetaan olevan jo 800 miljoonaa ihmistä. Aivan järjetön määrä ihmisiä.

Lisäksi Afrikasta ja Lähi-idästä tulevat maahanmuuttajat työllistyvät niin heikosti, että he heikentävät hyötysuhdetta, eivät paranna sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla