Keisaripingviinit elävät Antarktiksella. Kuva: Martin Passingham / Reuters
Keisaripingviinit elävät Antarktiksella. Kuva: Martin Passingham / Reuters

Kylmilläkin merialueilla on yllättävästi elämää. Herkässä ekosysteemissä jokainen eliö on tärkeä.

Tieto maailman suurimman merensuojelualueen perustamisesta Etelämantereen edustalle Rossinmerelle herätti kysymyksen, elääkö hyisillä vesillä muita kuin pingviinejä.

”Sitä on sanottu merten Serengetiksi”, ohjelmajohtaja Sampsa Vilhunen Maailman luonnonsäätiöstä WWF:stä sanoo. Viittaus Afrikan kuuluisaan kansallispuistoon kertoo Rossinmeren arvostuksesta.

Perustettava merensuojelualue on melkein viiden Suomen kokoinen merialue Etelämantereen edustalla. Se on myös ensimmäinen suojelualue kansainvälisillä vesillä, Vilhunen lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Meristä vasta alle neljä prosenttia on suojeltu ja osittain vain paperilla. WWF:n tuoreen raportin mukaan merieläinten määrä on vähentynyt hälyttävästi 1970-luvun jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta mitä hyisellä merialueella suojellaan? Vilhusen mukaan koko herkkää ravintoketjua. Kylmilläkin merialueilla on valtavasti valtamerten elämää ylläpitävää perustuotantoa muun muassa jäälevinä.

”Merialueella on kasviplanktonia, joka elättää eläinplanktonia, jota syövät krillit eli kuoriäyriäiset. Krillejä syövät kalat, merilinnut ja hetulavalaat kuten ryhävalaat”, Vilhunen kuvailee.

”Rossinmeren ekosysteemi tarvitsee krillejä enemmän kuin ihmiskunta”, hän jatkaa. Krillejä pyydetään muun muassa kalanviljelylaitoksille ravinnoksi ja terveysvalmisteisiin.

Perustettavalla suojelualueella on jopa tuhansia lajeja, jotka ovat sopeutuneet hyisiin oloihin.

Rossinmerellä viihtyvät esimerkiksi kalat, joilla on pakkasnestettä suonissaan, tutkija Cassandra Brooks vuonna kuvaili 2013 National Geographicin verkkosivulla.

Hän tarkoitti ilmeisimmin jääahveniin kuuluvia hammaskaloja, jotka erittävät vereensä jäätymistä estäviä yhdisteitä, glykoproteiineja. Ne sietävät hyvin hyisiä syvyyksiä. Kalastusta ne kestävät huonosti, koska ne lisääntyvät hitaasti.

Rannikoilla elää 25 prosenttia maapallon keisaripingviineistä, jotka voivat kasvaa 1,3 metrin pituisiksi ja yli 40-kiloisiksi.

Rossinmeren alueella elää liki puolet weddellinhylkeistä, joka on maailman eteläisin nisäkäs. Alueella elää muitakin hylkeitä, kuten krillihylkeitä ja merileopardeja, joille maistuvat esimerkiksi pingviinit.

Alueella ui myös merkittävä osa maapallon miekkavalaista, kertoo ympäristöjärjestö Pew. Miekkavalaat jahtaavat vuorostaan hylkeitä.

Lentävistä linnuista jäämyrskyliitäjät syövät krillejä, kalaa ja mustekaloja. Etelämantereenkihun on osoitettu viihtyvän adelienpingviinien läheisyydessä.

Rossinmeri on parhaiten säilynyt merellinen ekosysteemi maapallolla, arvioi Biological Conservation -lehdessä julkaistu tutkimus.

Alueella kielletään kalastus 35 vuodeksi. Kalastaminen on täysin kielletty 1,1 miljoonan neliökilometrin alueella. Joillakin alueilla saa pyytää krillejä ja hammaskaloja rajoitetusti.

Suojelualue perustetaan vuoden päästä joulukuun alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla