Vuoden 1986 tietokonehitti oli Commodore 64C.
Vuoden 1986 tietokonehitti oli Commodore 64C.

Jos kaikki tallentamamme tieto olisi pakattu cd-levyille, pino yltäisi Maasta Kuun ohi.

Vuonna 2007 ihmiskunta pystyi tallentamaan 295 triljoonaa megatavua, viestimään noin kaksi zettatavua informaatiota sekä suorittamaan 6,4 triljoonaa MIPSiä (miljoonaa käskynsuoritusta sekunnissa).

"Jos nuo 295 eksatavua informaatiota tallennettaisiin cd-ROM-levyille ja kasattaisiin pinoksi, se yltäisi Maasta Kuun ohi", vertaa asiaa kartoittanut Martin Hilbert UCLAsta kollegoineen.

Tietomäärä kuulostaa valtaisalta, mutta silti sitä on vähemmän kuin yhden aikuisen dna:ssa, tutkijat muistuttavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksisuuntaisen tietoliikenteen, kuten internetin ja puhelinverkkojen, kapasiteetti kasvoi 1986-2007 peräti 28 prosentin vuositahtia. Sen sijaan yksisuuntaisen, esimerkiksi tv:n ja radion, tiedonvälityksen kapsiteetti lisääntyi noin kuusi prosenttia vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmiskunnan teknologinen muisti on nyt lähes kokonaan digitoitu. Vuonna 2000 tallennetusta tiedosta oli vielä 75 prosenttia analogista  (pääosin videokasetteina), kun vuonna 2007 siitä oli digitaalisena jo 94 prosenttia.

Hilbert työtovereineen arvioi, että erityissovelluksiin tarkoitettujen laitteiden informaationkäsittelykapasiteetti on tuplaantunut joka 14. kuukausi kahden viime vuosikymmenen aikana, kun taas yleistietokoneiden (kuten kotitietokoneiden ja kännyköiden) suorituskyky on tuplaantunut joka 18. kuukausi.

Tutkimuksen julkaisi Science Express 

Sisältö jatkuu mainoksen alla