Tyynimeri lämpenee Alaskanlahtea myöten. Kuva: M. Nishimoto, U.S. Fish and Wildlife Service
Tyynimeri lämpenee Alaskanlahtea myöten. Kuva: M. Nishimoto, U.S. Fish and Wildlife Service

Havaittu lämpenemistauko on ohi.

Maailman merten pintalämpötilat olivat tänä kesänä korkeammat kuin koskaan mittaushistorian aikana. Viime vuosisadan alusta lähtien meret ovat lämmenneet jatkuvasti joitakin tasaisempia jaksoja lukuun ottamatta.

Vuosina 2000–2013 todettiin yksi tauko lämpenemisessä, mutta nyt se näyttäisi olevan ohi. Ennätyslämpötila selvisi Havaijin yliopiston ilmastotutkijan Axel Timmermannin tekemistä analyyseistä, joista hän kertoo yliopistonsa tiedotteessa (pdf) sekä New Scientistin jutussa.

Tämänkesäinen ennätys johtuu Timmermannin mukaan eritoten pohjoisen Tyynenmeren poikkeuksellisesta lämpenemisestä. Keväällä länsituulet työnsivät valtameren länsiosissa uinunutta lämmintä vettä itään, missä se levisi pitkin Pohjois-Amerikan rannikkoa ja vapautti samalla ilmakehään valtavat määrät lämpöä. Myös pohjoisen Tyynenmeren itään puhaltavat pasaatituulet ovat tänä vuonna olleet harvinaisen vaisuja, mikä vaikutti myös lämpöennätyksen syntymiseen.

Valtamerten pintojen lämpeneminen saattaa merkitä myös sitä, että tauko ilmakehän lämpenemisessä on ohitse.

Kuvan a punainen käyrä näyttää koko maailman merten keskimääräisen pintalämmön muutoksen ja sininen pohjoisen Tyynenmeren lämpövaihtelun 1880-luvulta asti. Vihreä palkki osoittaa lämpenemistauon, joka saattaa nyt olla ohi.

Kuvassa b näkyy, miten lämpö on pakkautunut pohjoiselle Tyynellemerelle. Kuvat: Axel Timmermann