Happamalta turvesuolta löytynyt kala on myös maailman pienin selkärankainen

Sumatran saarelta on löytynyt kaksi uutta kalalajia, jotka kuuluvat tieteelle uuteen sukuun Paedocypris. Toinen lajeista, Paedocypris progenetica, on sukukypsänä vain 7.9 millimetrin eli riisinjyvän pituinen ja siten maailman pienin selkärankainen. Se rikkoo 0,1 millimetrillä edellisen ennätyksen, jota on pitänyt hallussaan tokkoihin kuuluva Trimmatom nanus. Myös Australiasta löytyneestä tokosta, Schindleria brevipinguis, on ilmoitettu seitsemän millimetrin pituisia yksilöitä, mutta tutkijoiden mukaan ne eivät ole varmuudella olleet sukukypsiä. Pienimmän kalan titteli kuuluu siis kiistatta uudelle lajille. Naaraat ovat hieman pienempiä kuin koiraat.

Kalaa tutkinut Ralf Britz Lontoon luonnonhistoriallisesta keskusmuseosta sanoo, että P. progenetica on oudoin kala, jonka hän on koskaan nähnyt. Se säilyttää aikuisenakin monia toukkavaiheen piirteitä. Kallokoppa suojaa aivoja vain sivulta ja jättää päälaen avoimeksi. Kalan ruodot ovat muodostuneet rustosta, ei luista. Omituisin piirre ovat kuitenkin koiraan suurentuneet, lihaksikkaat vatsaevät, joiden edessä sijaitsevat koukkumaiset lisäkkeet. Britzin mukaan vatsaevät ovat selvästi kehittyneet tarttumaelimiksi, mutta niiden käyttötarkoitusta ei tiedetä. Koiras voi pitää vatsaevien avulla naarasta paikallaan parittelun aikana tai kuljettaa hedelmöityneet munat turvaan vatsaevien muodostamassa sylissä.

Tutkijoiden mukaan kalan huomionarvoisimpia piirteitä on sen elinympäristö. Kaakkois-Aasian turvesuot ovat erittäin happamia, eikä niistä ole uskottu löytyvän juuri mitään elämää. Peräti kahden uuden kalalajin löytyminen on tullut tutkijoille täytenä yllätyksenä. Löydön tekivät Singaporen yliopiston tutkijat Maurice Kottelat ja Tan Heok Hui. He korostavat, että turvesuot voivat kätkeä sisäänsä lisää yllätyksiä, mutta niiden kartoittamisella on kiire. Kaakkois-Aasian turvesuot katoavat nopeasti hakkuiden ja elinympäristöjen pirstoutumisen seurauksena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla