Leptotyphlops carlae on 3100 tunnetusta käärmelajista piskuisin. 
Kuva:  <span class="photographer">Blair Hedges, Penn State</span>
Leptotyphlops carlae on 3100 tunnetusta käärmelajista piskuisin. Kuva: Blair Hedges, Penn State

Karibian saarella luikertelee spagetinohut käärme, joka mahtuu kerälle kolikon päälle.

Biologi Blair Hedges Pennsylvanian yliopistosta löysi karibialaissaari Barbadokselta luikertelijan, joka osoittautui pienimmäksi koskaan löydetyksi käärmeeksi. Leptotyphlops carlaella on pituutta vain kymmenen senttiä, joten se voi pyöräyttää itsensä kiepiksi vaikka kolikolle.

Hedgesin mukaan laji on uusi, sillä se poikkeaa muista niin väriltään kuin geeneiltään. Hän myös uskoo, että jotkin museoiden vanhat käärmenäytteet on aikanaan luokiteltu väärin, ja ne kuuluvatkin nyt tunnistettuun lajiin.

Uusi käärme löytyi pieneltä metsäpläntiltä Barbadoksen itäosasta. Hedgesin mukaan pienimmät ja isoimmat eläinlajit löytyvät usein juuri saarilta, missä ne kilpailun puuttuessa saavat kehittyä rauhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hedges arvioi, että nyt löytynyt minikäärme lähestyy käärmeiden alamittaa. "Luonnonvalinta jarruttaa mitä todennäköisemmin käärmeiden kutistumista, sillä liian pienille poikasille ei löydy sopivaa syötävää", Hedges aprikoi. Barbadosin ennätysmatelija syö muurahaisen munia ja termiittejä. Se saa vain yhden jälkeläisen, jonka muna täyttää lähes koko emon vartalon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käärmelöydöstä kertoi Zootaxa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla