Pohjoisamerikkalaisen aikuisen keskipaino on 80,7 kilogrammaa.

Maailmassa on nyt seitsemisen miljardia ihmistä. Joukkomme ruokkiminen nielee energiaa, mutta siihen kuluva määrä ei nojaa yksin päälukuun vaan myös elopainoon. Tuore brittitutkimus arvioi koko maailman aikuisväestön biomassan ja laski, kuinka suuri osa siitä on ylipainoa.

Painavan kehon ylläpitäminen vie enemmän energiaa kuin kevyen, koska massan liikutteluun kuuluu runsaammin energiaa. Levossakin raskaampi keho polttaa enemmän energiaa.

YK:n ja WHO:n datan avulla Lontoon trooppisen lääketieteen koulun tutkijat arvioivat, että maailman aikuiset painavat yhteensä 287 miljoonaa tonnia, mistä 18,5 miljoonaa kilogrammaa ylittää normaalipainon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikuisen keskipaino on 62 kg, mutta Pohjois-Amerikassa luku kipuaa 80,7 kilogrammaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yli 70 prosenttia pohjoisamerikkalaisväestöstä on ylipainoisia ja merkittävä liikalihavuus painaa 1,2 miljoonaa tonnia. Mantereella siis asuu vain kuusi prosenttia maailman väestöstä, mutta se kattaa 34 prosenttia ihmisten merkittävästä ylipainomassasta. Aasiassa taas on väestä 61 prosenttia, mutta se painaa vain  prosenttia merkittävästä kokonaisylipainostamme.

Jos jokaisella maalla olisi sama keskimääräinen painoindeksi kuin Yhdysvalloissa, ihmisten yhteismassa lisääntyisi 58 miljoonalla tonnilla - tämä vastaisi 935 miljoonan keskipainoisen ihmisen päälukua. 

"Jokainen tietää, että väestönkasvu uhkaa maailman tilaa, mutta tutkimuksemme osoittaa, että lihavuuskin on valtaisa rasite ympäristölle", professori Ian Roberts sanoo.

Tutkimuksen tiedot olivat vuodelta 2005, joten painoa lienee nyt jo paljon enemmän, tutkijat huomauttavat. Tutkimuksen julkaisi BMC Public Health.

(Edit: uutisen neljättä kappaletta korjattu 19.6 klo 8.12)

Sisältö jatkuu mainoksen alla