Simpukankuoreen on kaiverrettu siksakkia. Kuva: Wim Lustenhouwer, VU University Amsterdam.
Simpukankuoreen on kaiverrettu siksakkia. Kuva: Wim Lustenhouwer, VU University Amsterdam.

Yllätykset eivät lopu tähän, sillä sahalaitakuvion kaiversi simpukankuoreen pystyihminen.

Indonesiaan kuuluvalta Jaavan saarelta on löydetty simpukankuoria, joihin tehdyt kaiverrukset kyseenalaistavat joidenkin tutkijoiden käsitykset meitä edeltäneiden ihmislajien henkisistä kyvyistä. Löytöä esittelevän tutkimuksen julkaisi Nature.

Jaavan simpukankuoret löydettiin maakerroksesta, joka on 430 000–540 000 vuotta vanha. Tähän aikaan saarella asui pystyihmisiä. Kuoria on kuitenkin muokattu tavoilla, joita osa tutkijoista on pitänyt kehittyneempien ihmislajien keksintöinä.

Yhteen kuorista on kaiverrettu sahalaitakuvio, joka tutkijoiden mukaan on tehty terävällä esineellä, kuten hainhampaalla. Se on ainakin 300 000 vuotta vanhempi kuin vanhin tähän asti tunnettu geometrinen kaiverrus.

Toinen kiinnostava kuori on hiottu reunastaan sileäksi ja kiiltäväksi. Tohtori Josephine Joordensin ja kollegoiden mukaan sitä on mitä ilmeisimmin käytetty työkaluna leikkaamiseen tai raaputtamiseen.

Abstraktien kuvioiden kaivertamisen on ajateltu edustavan korkeamman tason ajattelua, jota osa tutkijoista on pitänyt vasta meidän lajimme ominaisuutena. Indonesiasta löydetyt kuoret on kuitenkin kaiverrettu aikana, jolloin nykyihmisestä ei ole ollut vielä tietoakaan ja neandertalitkin olivat nykytietämyksen mukaan vasta tekemässä tuloaan ihmissukuun.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Maailman vanhin geometrinen taideteos löytyi Jaavalta

syytinki 04.12.2014 klo 14:18 asdf 04.12.2014 klo 11:02 syytinki 04.12.2014 klo 10:39 Mikähän siinä, että tuollaiset raapustukset tulkitaan lähes aina "taiteeksi". Nuohon voivat olla pelkkiä raapaisuja, joilla tyyppi on testannut työkalujen terävyyttä. Testaapa huviksesi summamutikassa työkalun terävyyttä. Saatko vahingossa aikaiseksi säännöllisen sahalaitakuvion? Taiteeksihan tuota ei väitetty, vaan sen sanottiin edustavan tutkijoiden mukaan "korkeamman tason ajattelua". On tullut testattua ja...
Lue kommentti

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"