Intiantiikeri Jaldaparassa sijaitsevassa tiikereiden suojelukeskuksessa vuonna 2010. Kuva: Rupak De Chowdhuri / Reuters
Intiantiikeri Jaldaparassa sijaitsevassa tiikereiden suojelukeskuksessa vuonna 2010. Kuva: Rupak De Chowdhuri / Reuters

Kolme alalajia on jo kadonnut.

Viime vuosisadan alussa maailmassa oli 100 000 luonnonvaraista tiikeriä. Nyt niitä on enää 4 000. Tiikerit ovat menettäneet 93 prosenttia alkuperäisistä elinalueistaan.

Tiikerin on yleisesti katsottu jakautuvan yhdeksään erilliseen alalajiin, joista ihminen hävitti kolme viime vuosisadalla.

Pienin, vain satakiloiseksi kasvanut balintiikeri metsästettiin sukupuuttoon 1930-luvulla. Alalaji eli ainoastaan Balin saarella Indonesiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavaksi ihminen hävitti jaavantiikerin, jonka kotiseutua oli viereinen Jaavan saari. Viimeinen jaavantiikeri eli tiettävästi 1970-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mennyttä on myös suuri kaspiantiikeri, jota venäläiset alkoivat metsästää viime vuosisadan taitteessa. Se lienee myös hävinnyt jo 1970-luvulla.

Nykyään jäljellä on kuusi tiikerin alalajia: intiantiikeri, siperiantiikeri eli amurintiikeri, kiinantiikeri ja indokiinantiikeri, malakantiikeri sekä sumatrantiikeri.

Tutkijat ovat kuitenkin kiistelleet siitä, kuinka moneen alalajiin tiikerit itse asiassa jakautuvat.

On esimerkiksi esitetty, että varsinaisia alalajeja olisi vain kaksi: Panthera tigris tigris, joka pitäisi sisällään kaikki muut tiikerit paitsi sumatrantiikerin. Se taas muodostaisi oman Panthera tigris sondaica -alalajinsa yhdessä sukupuuttoon kuolleiden balin- ja jaavantiikerin kanssa.

Maallikosta voi kuulostaa yhdentekevältä, miten tiikereitä jaetaan alalajeihin. Kuitenkin suojelun kannalta on tärkeää ymmärtää, miten tiikereiden jäljellä oleva geneettinen monimuotoisuus jakautuu.

”Jos ajatellaan, että kaikki tiikerit ovat geneettisesti samanlaisia, voidaan sitten ajatella, että amurintiikerin häviäminen on ihan ok, koska onhan meillä vielä bengalintiikeri, ja nehän ovat hyvin samanlaisia. Mutta se ei ole ok. Nyt tiedämme, että tiikerit eivät ole samasta puusta veistettyjä”, sanoo geneetikko Shu-Jin Luo Pekingin yliopistosta New York Times -lehdessä.

Luo johti uutta tutkimusta, joka näyttää nyt vahvistavan, että tiikerit eivät jakaudu vain kahteen, vaan kuuteen geneettisesti erilaiseen alalajiin, jotka kaikki ovat ainutlaatuisia.

Tutkijat pystyivät määrittämään tämän kartoittamalla 32 tiikeriyksilön koko geeniperimän. Työ julkaistiin Current Biology -tiedelehdessä.

Tiikerien perimästä paljastui 1,8 miljoonaa sellaista geenimuotoa, joista tilastollisen analyysin perusteella voitiin todentaa, että alalajeja todella on kuusi.

Uuden tutkimuksen mukaan nykyisten tiikerien viimeinen yhteinen esi-isä eli noin 110 000 vuotta sitten Kaakkois-Aasiassa. Kymmenien tuhansien vuosien aikana tiikerit vaelsivat eri seuduille ja kehittyivät omiksi alalajeikseen.

Ensimmäisenä erkaantui ilmeisesti sumatrantiikeri, joka erikoistui elämään Indonesian saarilla.

”Intiassa ja Siperiassa tiikerit saalistavat suuria kavio- ja sorkkaeläimiä, mutta Sumatralla ne syövät enimmäkseen pienempää riistaa kuten villisikoja ja pieniä kauriita. Käy järkeen, että saaliin pienentyminen tuottaa valintapainetta myös pienempiin tiikereihin”, tohtori Luo sanoo.

Sumatrantiikeri on tiikereistä pienin ja niin ikään äärimmäisen uhanlainen. Niitä on jäljellä enää muutama sata.

Tiikerien suojelu on tepsinyt, joskin hitaasti. Luonnonvaraisten tiikerien määrä ei vuonna 2016 laskenut, vaan kasvoi ensimmäistä kertaa sataan vuoteen. Paljon työtä on silti vielä edessä.

Eniten tiikereitä on luonnonvaraisina Intiassa, mutta sielläkin vain pari tuhatta. Se on vähemmän kuin Suomessa on ilveksiä.

Veli Ponteva
Seuraa 
Viestejä954

Kotikissa ja tiikeri eroavat toisistaan vain yhdellä luulla. Kotikissan kurkussa on erityinen luu, joka tuottaa ns. kehräyksen. Kuvassa minun Iiri-kissa.

Selkärankaisten laskupää on yhtä hyvä kuin pikkulasten – jotkin osaavat jopa yhteen- ja vähennyslaskua

Omituista???

Tiedelehti kirjoittaa vakavaa asiaa,  yhdestä upeimmista planeetan kissaeläimen synkästä tulevaisuudesta.Täällä palstoilla  sen sijaan pohditaan mikä vaivaa omia pikku kisujamme, kun eivät syö tai juo kunnolla.

Tiikeri jos katoaa planeetaltamme, se on meidän ihmisten vika/syy. Olemmeko laji joka hävittää kaikki muut lajit planeetalta, jotta itse voisi lisääntyä loputtomiin, muiden lajien joukkotuhon kustannuksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla