Nykylämpeneminen osoittautuu poikkeukselliseksi.

Maapallon lämpötilan vaihtelut on pystytty nyt rekonstruoimaan aina viime jääkauden loppuun asti 11 300 vuoden taakse. Suurimman osan tästä holoseeniksi kutsutusta geologisesta ajanjaksosta ilmasto on ollut viileämpää kuin nykyään, selviää Sciencen julkaisemasta tutkimuksesta.

Tutkijat tekivät arvionsa yhdistelemällä lämpötilasarjoja eri puolita maailmaa. Rekonstruktio ulottuu pidemmälle kuin aikaisemmissa tutkimuksissa, joista useimmat yltävät parin tuhannen vuoden taakse.

Yli 150 vuoden taa ulottuvat lämpötilasarjat päätellään maa- ja merenpohjanäytteistä, jotka kantavat jälkiä menneistä lämpötiloista. Tutkijat liittivät 73:sta eri paikasta saadut lämpötilasarjat yhteen ja saivat esiin maapallon keskimääräisen lämpövaihtelun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lämpeneminen jatkui jääkauden loputtua holoseenikauden puoleenväliin. Sitä seurasi 5 000 vuoden mittainen viilenemisjakso, joka huipentui 200 vuoden takaiseen aikaan. Sitten lämpötilat ovat tasaisesti nousseet niin, että Maa on nyt lämpimämpi kuin 75 prosenttina koko holoseenikauden ajasta. Ilmastomallien mukaan kauden lämpöhuippu saavutettaisiin 2100.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Hälyttävintä on, että tämä lämpeneminen on merkittävästi suurempaa kuin koskaan 11 300 viime vuoden aikana", sanoo Oregonin yliopiston tutkija Peter Clark, joka on yksi tutkimuksen tekijöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla