Järistys teki tuhoa 2004 Japanissa. Kuva: Wikimedia Commons
Järistys teki tuhoa 2004 Japanissa. Kuva: Wikimedia Commons

Tyynenmeren pohjaan aukesi hetkellisesti railo.

Voiko maanjäristyksessä maa revetä auki ja nielaista ihmisen? Katastrofielokuvissa näin tapahtuu, mutta tutkijat ovat olleet varmoja siitä, että oikeasti tämä on mahdotonta. Maaperä voi järistyksessä nesteytyä ja muljahdella, mutta itse siirroksen pitäisi tähänastisen tiedon mukaan pysyä visusti ummessa.

Uusi, tiedelehti Naturessa julkaistu tutkimus kuitenkin esittää, että mannerlaattojen väliin todella repesi railo Sendain suuressa maanjäristyksessä 2011.

Yhdysvaltalaisen Caltechin ja ranskalaisen École normale supérieuren tutkijat esittävät mallinnuksensa perusteella, että maanjäristyksen aiheuttama repeämä siirtyi siirroksessa ylöspäin niin, että se repäisi aivan pinnassa kallion hetkellisesti auki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan tämä selittäisi sen, miksi siirros liikkui syvyyssuunnassa jopa 50 metriä. Järistys aiheutti valtavan tsunamin, joka muun muassa vaurioitti Fukushiman ydinvoimalaa Japanissa.

Sendain maanjäristys tapahtui merenpohjassa niin sanotussa työntösiirroksessa, jossa mannerlaattojen työntyessä toisiaan vasten siirroksen yläpuolinen osa liikkuu toisen päälle. Tähän asti on ajateltu, että tällaisessa siirroksessa laatat vain liukuvat vastakkain eikä niiden väliin voi syntyä rakoa.

Uuden mallinnuksen mukaan parin metrin levyisen railon syntyminen olisi poistanut kitkan kahden toisiaan vasten työntyvän seinämän väliltä, jolloin siirros saattoi liikkua jopa 50 metriä.

Tutkijat mallinsivat työntösiirrosta kahden läpinäkyvän muovilohkon avulla, jotka muistuttavat mekaanisilta ominaisuuksiltaan kiveä. He asettivat muovilohkot vastakkain jännitykseen ja loivat sytyttimen avulla muoviin pienen ”maanjäristyksen”.

Suurnopeuskamerat tallensivat valon liikettä läpinäkyvässä muovissa, ja näin tutkijat pystyivät näkemään, mitä työntösiirroksessa tapahtuu järistyksen aikana. He olivat hyvin yllättyneitä, kun heidän mallissaan siirros todella aukesi ja napsahti pian takaisin kiinni.

Tutkijoiden mukaan löydös auttaa tekemään tarkempia tietokonemalleja maanjäristyksistä ja parantaa ymmärrystä tsunamin syntymekanismeista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla