Jopa jauhokeosta saa mitattua signaalin ennen romahdusta.

Monien materiaalien rikkoutuessa syntyy myös sähköisiä signaaleja. Näin käy esimerkiksi, kun jäähän tai kristalliin tulee särö. Ilmiö on tunnettu jo pitkään, vaikka sen syitä ei täysin tunneta.

Nyt tutkijat ovat havainneet, että sähköinen signaali saattaakin lähteä liikkeelle jo ennen materiaalin murtumista. Näin voi käydä arkipäiväisissä materiaaleissa, ja jopa rakeisissa tai pulverimaisissa rakenteissa, jotka eivät ole kiinteitä.

Yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston professori Troy Shinbrot tutkimusryhmineen mittasi sähköisiä muutoksia jauhoisissa materiaaleissa ennen kuin niistä muodostuneet kasat murtuivat. Kun jauhokeosta lohkesi ennalta arvaamaton seinämä, sitä edelsi aina ulkoisen jännitteen muutos muutamaa sekuntia ennen romahdusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat arvelevat, että jännitepiikkien analysoimisen avulla voitaisiin ennustaa myös suuren mittaluokan materiaalien rikkoutumista tai romahtamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilmiötä saatetaan jonain päivänä hyödyntää tekniikkaan, joka pystyy varoittamaan moottorin osan tai sillan hajoamisesta tai jopa maanjäristyksestä. Sähköiset häiriöt ovat joskus edeltäneet maanjäristyksiä, mitä ei kuitenkaan vielä ole pystytty tieteellisesti todentamaan.

Tutkimuksen julkaisi Pnas. Lue lisää maanjäristysten ennustamisen vaikeudesta Tiede-lehdestä 5/2012.

Katso alla olevasta videosta tai tästä linkistä demoa tutkimuksesta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla