Brasiliassa huoltoasemilta saa myös etanolia. Sen tuotanto voi aiheuttaa merkittävät hiilidioksidipäästöt. Kuva: <A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sao_Paulo_ethanol_pump_04_2008_>Wikimedia Commons</A>.
Brasiliassa huoltoasemilta saa myös etanolia. Sen tuotanto voi aiheuttaa merkittävät hiilidioksidipäästöt. Kuva: Wikimedia Commons.

Maan päästöjen ottaminen huomioon tekee ilmastopolitiikasta halvempaa ja auttaa säästämään metsiä.

Metsän kaataminen pellon tieltä tuottaa kasvihuonekaasujen päästöjä siinä missä teollisuus ja fossiilisten energianlähteiden polttaminen. Maan hiilinielujen ja -lähteiden vaikutusta ei kuitenkaan oteta huomioon nykyisessä ilmastopolitiikassa.

Uuden tutkimuksen mukaan maankäytön muutosten unohtaminen voi johtaa massiiviseen metsäkatoon ja hiilipäästöjen vähentämisen kalliimpaan hintaan.

Tulosten mukaan parempi maataloustekniikka tulee olemaan hiilirajoitteisessa tulevaisuudessa yhtä tärkeää kuin kuin uudet energiatekniikat.

Yhdysvaltalaistutkijat mallinsivat maankäytön muutoksiin liittyviä taloudellisia voimia tietokoneohjelmalla, joka vertasi erilaisia skenaarioita. Malli huomioi talouden, energian, maatalouden, maankäytön muutokset, päästöt ja kasvihuonekaasujen pitoisuudet sen selvittämiseksi, miten ihmisen päätökset vuorovaikuttavat luonnollisten, ilmastoa säätelevien prosessien kanssa.

Tutkijat määrittelivät hiilidioksidipitoisuudelle ylärajan ja vertailivat kahta poliittista vaihtoehtoa pitää ilmakehä tämän pitoisuuden alapuolella. Ensimmäisessä asetettiin vero sekä päästöille maasta ja maankäytön muutoksista että teollisuudesta ja fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Toisessa vero kohdistui vain teollisuuteen ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Maahan liittyvien päästöjen unohtaminen johti muiden kuin talousmetsien lähes täydelliseen katoamiseen vuoteen 2100 mennessä lähinnä bioenergiakasvien viljelyn takia. Jos maankäyttö otettiin huomioon, metsäpinta-ala lisääntyi, vaikka bioenergian käyttö silti lisääntyi huomattavasti nykyisestä.

Lisäksi maailmanlaajuisten päästöjen vähentämisen kustannukset jäivät maa huomioiden puoleen siitä vaihtoehdosta, jossa maankäyttöä ei huomioitu.

Tutkimus osoitti myös, että maatalouden tuottavuuden jatkuvaa parantamista erityisesti maissin, vehnän, ohran ja riisin osalta tarvitaan, jotta rajallisesta viljelymaasta saadaan suurin sato irti. Tämä tarkoittaa, että maatalouden tuottavuuden parantaminen voi olla hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi yhtä tärkeää kuin parannukset energiateknologiaan.

Tutkimuksen julkaisi tämän viikon Science.

Vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä.

Mikromuovi eli alle viiden millin kokoinen ja vielä huomattavasti pienempi muovisilppu on tiedostettu valtavaksi ongelmaksi merissä ja vesistöissä.

Vaatteista, kosmetiikasta ja muista tuotteista irtoava mikromuovi päätyy luontoon eikä poistu sieltä. Ravinnon mukana sitä päätyy eläimiin, ja muovi kiertää ravintoketjussa.

Nyt Belfastin ja Readingin yliopistojen tutkijat ovat tehneet huolestuttavan havainnon. Hyttyset ja muut hyönteiset levittävät mikromuovia myös maanpäällisiin ravintoketjuihin, he raportoivat Biology Letters -lehdessä.

Hyönteisten toukat kasvavat vedessä, jossa ne siivilöivät mikroskooppisia muovinpalasia sisäänsä ruoan mukana. Muovi säilyy toukassa, kun se muodonmuutosten myötä kasvaa aikuiseksi hyönteiseksi.

Tutkijat syöttivät lintuhyttysen toukille mikroskooppisia muovinpalasia, kooltaan 2–15 mikrometriä. Mikrometri on millimetrin tuhannesosa. Mitä pienempää muovi oli, sitä enemmän sitä päätyi toukkiin.

Ällistyttävä havainto oli, että muovi ei hävinnyt toukista mihinkään, kun ne kokivat muodonmuutoksen ja kasvoivat aikuisiksi. Täysikasvuisessa lintuhyttysessä muovia oli huomattavia määriä.

”Toukat suodattavat ravintoa suuhunsa eivätkä ne erota, mikä on muovia ja mikä ruokaa. Ne syövät levää, joka on suunnilleen saman kokoista kuin mikromuovi”, kertoo eläintieteen professori Amanda Callaghan Belfastin yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Callaghan pitää erittäin todennäköisenä, että myös muiden hyönteislajien vedessä elävät toukat syövät mikromuovia ja kuljettavat sitä aikuisina ympäriinsä. Hyönteiset päätyvät ruoaksi muun muassa linnuille, lepakoille ja hämähäkeille, ja sitä kautta muovia kulkeutuu maanpäällisiin ravintoketjuihin.

”Hyönteisparvien mukana muovia voi nousta ilmoille suuria määriä. Se on todella masentavaa. Tämä muovi ei katoa ikinä mihinkään”, tutkimusta johtanut Callaghan valittelee.

Englannissa mikromuovia on löydetty jo esimerkiksi päivänkorennoista ja vesiperhosista. Walesin joissa jopa puolella tutkituista hyönteisentoukista on mikromuovia sisuksissaan.

Merilinnuistakin on jo löydetty mikromuoveja, mutta aiemmin ei ole tutkittu, voisivatko ne levitä ravinnosta hyönteisten välityksellä.

”Tämä on aiemmin tuntematon reitti. Se altistaa sellaisetkin eläimet, jotka tavallisesti eivät muoville altistu. Emme vielä tiedä vaikutuksia”, Callaghan sanoo.

Valveilla makaaminen tekee vuoteesta vihollisen, joka estää nukkumisen.

Hyvä yöuni on terveytemme elintärkeitä peruspilareita. Se elvyttää kehon, uudistaa soluja, hoitaa mieltä, huoltaa muistia ja suojaa sairauksilta.

Univaje toimii päinvastoin ja on elimistölle myrkkyä.

Se heikentää muistia, häiritsee tunne-elämää, koettelee aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille, kuten diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveyden häiriöille ja aivorappeumille, esimerkiksi Alzheimerin taudille.

Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta toisilla univaikeudet kroonistuvat. Paradoksaalisesti ihminen alkaa silloin pelätä, ettei saa unta, niin paljon, ettei saa unta. Sänky ei ole enää ystävä vaan vihollinen.

Perinteisesti pitkäaikaista unettomuutta on hoidettu lääkkeillä, mutta nykyisin niitä ei enää suositella. Tilalle on tullut lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten kognitiivis-behavioraalinen cbt-terapia.

Sänky on vain nukkumista varten

Cbt-terapian ytimessä on nukkumista haittaavien pelkojen ja muiden kielteisten ajatusmallien horjuttaminen ja purkaminen.

Tässä yksi tärkeä keino on rajoittaa vuoteessa oloa, sillä pahimmillaan oma sänky on uniongelmaiselle ärsyke, joka estää nukkumisen. Hän on ehdollistunut siihen, että sängyssä odottaa kurja yö.

”Tarkoituksena ei ole rajoittaa nukkumista vaan vuoteessa oloa. Jokainen vuoteessa valveilla oltu hetki vahvistaa negatiivista yhteyttä valveen ja vuoteen välillä”, sanoo Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi, joka hoitaa uniongelmaisia cbt:llä.

Käytännössä ensin arvioidaan, miten kauan uneton todellisuudessa nukkuu silloin, kun kokee, ettei nuku silmän täyttä. Jos keskiarvoksi saadaan vaikkapa 5,5 tuntia yössä, siitä tehdään vuoteessaoloaika, ja ihminen alkaa mennä nukkumaan vuoteessaoloaikansa verran ennen tavanomaista ylösnousuaikaansa.

Aluksi aikataulua noudatetaan kaksi viikkoa. Jos uneton ei saa unta puolen tunnin kuluessa sänkyyn menosta tai herää yöllä ja virkistyy, hänen on noustava sängystä ja pysyttävä sieltä poissa, kunnes vireys taas vaihtuu väsymykseen.

Jos kahden viikon jälkeen suurin osa sovitusta vuodeajasta kuluu unessa, nukkumaanmenoa voidaan alkaa aikaistaa 15 minuuttia viikossa. Tätä jatketaan, kunnes saavutetaan ideaaliaika, joka kerryttää unta sopivasti.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten aivot ehdollistuvat pelkäämään nukkumaan menoa, miten hyviä tuloksia cbt-hoito on tuottanut ja miten itse kukin voi auttaa itseään nukahtamaan helpommin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.