Perovskiitti on mineraali, josta aiotaan rakentaa entistä parempia aurinkokennoja. Kuva: <span class="photographer">Andrew Silver, USGS</span>
Perovskiitti on mineraali, josta aiotaan rakentaa entistä parempia aurinkokennoja. Kuva: Andrew Silver, USGS

Tähän mennessä mineraaleja on löytynyt 5000.

Maapallolla on vielä yli 1 500 mineraalia, joita ei ole löydetty. Näin väittää Carnegie-instituutin geologi Robert Hazen.

Hazenin mukaan yli kaksi kolmasosaa tunnetuista mineraaleista liittyvät suoraan tai välillisesti biologiseen aktiivisuuteen. Esimerkiksi bakteerien yhteyttäminen kohotti jyrkästi ilmakehän hapen pitoisuutta noin 2,4 miljardia vuotta sitten. Samalla se synnytti mineraaleja.

Maapallolta on löytynyt noin 5 000 mineraalia. Mineraali eli kivennäinen on alkuaine tai epäorgaaninen yhdiste, jolla on tietty koostumus, tavallisesti kiteinen rakenne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdessä kivilajissa on yleensä 3–5 mineraalia. Mineraaleihin kuuluvat esimerkiksi malmit ja jalokivet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mineraalien evoluutioon ja määrään maapallolla voi etsiä vastausta mineralogian tietokannoista. Niiden avulla voi päätellä, miten mineraalit jakautuvat.

Mineraali esiintyy vain yhdessä paikassa 22 prosentin todennäköisyydellä ja kymmenessä tai vähemmässä paikassa 65 prosentin todennäköisyydellä.

Useimmat mineraalit ovat harvinaisia, ja niitä esiintyy vain viidessä paikassa tai vähemmässä.

Näiden tilastojen avulla Hazen päättelee, että maapallolla on aikoinaan esiintynyt tai löytymättä yli 1 500 harvinaista mineraalia.

"Mineraalit jakautuvat maankuoreen kuin sanat jakautuvat kirjassa", Hazen selittää tutkimustaan.

Kirjassa yleisimpiä sanoja ovat yleensä "ja" ja "olla". Jotkin sanat esiintyvät kirjassa ehkä vain yhden kerran ja ne määrittävät kirjan sanaston jakauman. Sama koskee mineraalien yleisyyttä maapallolla.

Jossain vaiheessa maapallon historiassa ne ovat hautautuneet, eroosio on kuluttanut niitä tai ne ajautuneet ihmisten kannalta liian syvälle Maan vaippaan.

Mineraalin löytymiseen vaikuttaa paljon väri. Vaaleita mineraaleja ei huomata helposti.

Löytämiseen vaikuttaa myös se, miten mineraali on kiteytynyt, miten se hajoaa vedessä ja se, kuinka lähellä maanpintaa mineraali esiintyy.

Hazen ja kollegat ennustavat, että 35 prosenttia natriumin mineraaleista on jäänyt löytämättä.

Yli puolet niistä on valkoisia, huonosti kiteytyneitä tai vesiliukoisia. Mutta vain alle 20 prosenttia kuparin ja magnesiumin mineraaleista on jäänyt huomaamatta.

Tutkimuksen julkaisi Earth and Planetary Science Letters ja siitä kertoi Science Daily.

Sisältö jatkuu mainoksen alla