Astronautit näkivät Maan hieman kirkkaampana Apollo-lennoilla 1969–1972 kuin nyt. Kuva: Nasa
Astronautit näkivät Maan hieman kirkkaampana Apollo-lennoilla 1969–1972 kuin nyt. Kuva: Nasa

Tyynenmeren lämpeneminen on vähentänyt heijastavia pilviä.

Jos maapalloa katsoisi toistuvasti tarkkaan kauempaa, vaikka Kuusta, voisi huomata että maapallo on hieman himmentynyt.

Tämä on nyt mitattu. Joukko ilmakehän tutkijoita mittasi Maan heijastuskyvyn eli albedon muutosta 20 vuoden ajalta.

Muutos havaittiin Kuun avulla. Heijastavuutta voitiin mitata, kun tutkijat tarkkailivat Kuun pinnasta, miten paljon sen pintaan heijastuu valoa maapallon pinnalta. Tietoja kerättiin tarkasti vuosina 1998–2017.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset osoittavat, että Maa heijastaa nyt valoa neliömetriltään noin puoli wattia vähemmän kuin vuonna 1998. Se vastaa noin 0,5 prosentin laskua heijastavuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Maanpaistetta” mitattiin eteläisessä Kaliforniassa Big Bearin aurinko-observatoriossa. Dataa koottiin yhteensä noin 1 500 yöltä.

Kaikkiaan planeettamme heijastaa noin 30 prosenttia siihen saapuvasta auringonvalosta. Tärkeä rooli tässä on juuri vaaleilla pilvillä ja vaaleilla napajäätiköillä.

”Heijastavuuden pudotus oli meille yllätys. Ensin mittatiedoissamme näkyi noin 17 vuoden ajan lähes sama heijastavuus. Sitten kolme viime vuotta muuttivat käyriä”, fyysikko Philip Goode New Jerseyn teknillisestä instituutista kertoo Yhdysvaltain geofysiikan yhdistyksen tutkimustiedotteessa.

Himmentymisen syynä ovat Tyynenmeren lämmenneet vedet.

Satelliittien mittaukset viittaavat siihen, että paljon heijastavat ja matalalla liikkuvat pilvet ovat vähentyneet itäisellä Tyynellämerellä, missä myös pintavedet ovat lämmenneet paljon

Goode kertoo CNN:lle, että meriveden lämpeneminen on vaikuttanut suihkuvirtauksiin ja lopputuloksena pilvet Etelä- ja Pohjois-Amerikan länsirannikon tuntumassa ”palavat pois”.

Maan himmeneminen tarkoittaa myös sitä, että Auringon energiaa jää maapallolle jonkin verran enemmän. Jos maapallo himmenee yhä, uhkaa se lämmittää planeettaamme lisää.

Monet tutkijat olivat toivoneet, että lämpimämpi maapallo tuottaisi lisää pilviä, jolloin maapallo heijastaisi enemmän auringonvaloa avaruuteen.

Se puolestaan hillitsisi lämpenemistä ja tasapainottaisi ilmastoa, sanoo Edward Schwieterman, Kalifornian yliopiston geofyysikko.

”Mutta nyt asia näyttää menevän päinvastoin”, hän sanoo.

Schwieterman ei ollut mukana tutkimuksessa.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Geophysical Research Letters.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä221

Hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä on todistetusti tehnyt maapallon vihreämmäksi. Varmaankin kasvillisuuden lisääntyminen on myös himmentänyt maapalloa, kun kasvien lehdet peittävät maanpintaa tehokkaammin.

  • ylös 20
  • alas 2
SamBody
Seuraa 
Viestejä9651

Mitä lämpimämpää, sen enemmän kosteutta (eli vesihöyryä) ilmassa. Mitä kylmempää, sen vähemmän. Ei tämä fakta mihinkään ole muuttunut.

Järjen valo on kyllä ilmastohihhuleilta himmentynyt, se nyt lienee ilmiselvää 😆

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

  • ylös 18
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla