Maapallon puista on noin 1,39 tuhatta miljardia trooppisilla alueilla, 610 miljardia lauhkeilla alueilla ja 740 miljardia havumetsissä. Suomen puut kuuluvat pääosin havumetsävyöhykkeeseen. Kuva: Wikimedia Commons
Maapallon puista on noin 1,39 tuhatta miljardia trooppisilla alueilla, 610 miljardia lauhkeilla alueilla ja 740 miljardia havumetsissä. Suomen puut kuuluvat pääosin havumetsävyöhykkeeseen. Kuva: Wikimedia Commons

Puuntiheys on suurin havumetsissä.

Maapallolla on arviolta kolme tuhatta miljardia puuta. Luku on kahdeksan kertaa suurempi kuin aiempi arvio. Sen mukaan maapallolla olisi korkeintaan 400 miljardia puuta.

Uuden arvion teki Thomas Crowther Yalen yliopistosta Yhdysvalloissa kollegoineen Naturessa.

Laskelma yhdisti maan päältä koottuja tietoja satelliittikuvin. Ryhmä laskee, että jokaiselle maapallon ihmiselle olisi näin planeetallamme 420 puuta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laskelma tarjoaa lähtökohdan, kun tutkijat arvioivat eläinten ja kasvien elinympäristöjä ja luonnon monimuotoisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puilla on tärkeä rooli senkin takia, että ne poistavat kasvihuonekaasu hiilidioksidia ilmakehästä. Puiden lukumäärän uusi arvio ei sinänsä kuitenkaan muuta arviota kasvihuonekaasuista.

Uusi puuluku saatiin keräämällä tietoja paremmin eri maista. Niitä koottiin yli 400 000 metsätontilta ympäri maailmaa. Näillä alueilla työntekijät olivat todella menneet metsään ja laskeneet runkojen määrän tietyllä alueella.

Crowther ryhmineen rakensi mallin, joka yhdisti puulaskelmia satelliittikuviin. Satelliitin kuvissa näkyy paremmin metsä-alueen laajuus kuin se, kuinka monta yksittäistä puuta alueella on.

Maapallon puista on Crowtherin arvion mukaan noin 1,39 tuhatta miljardia trooppisilla alueilla, 610 miljardia lauhkeilla alueella ja 740 miljardia havumetsissä, kuten Suomessa.

Havumetsissä on suurin puuntiheys.

Eri ikävaiheessa olevia puita Suomessa voisi olla varovaisen arvion mukaan 31 miljardia yksilöä. Näin arvioi akatemiatutkija Ilkka Korpela Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta. Se tarkoittaisi noin yhtä prosenttia maailman puukannasta.

Järkeily menee näin: Suomessa on 26,3 miljoonaa hehtaaria metsiä, tuottavia ja vähemmän tuottavia. Jos ajatellaan puiksi jo pienet taimet, on niitä tuhannesta kymmeneen tuhanteen hehtaarilla.

Jos lisäksi olettaa, että vanhassa metsässä on 300–1000 kunnollista puuta hehtaarilla, saadaan noin 1 200 puuta keskimääräisellä metsähehtaarilla.

Maailmassa ihminen kaataa arvion mukaan noin 15 miljardia puuta vuodessa. Vain viisi miljardia puuta istutetaan tilalle.

"Nettotappio on prosentin osia maapallon puiden lukumäärästä", laskee yksi raportin kirjoittaja Henry Glick. Hävikki voi kuitenkin kasvaa, jos maankäyttö ja maatalous lisääntyvtä ja kun maapallon väkiluku kasvaa.

Ihmiskunta on ehkä hakannut jo noin kolme tuhatta miljardia puuta sen jälkeen, kun viime jääkausi päättyi noin 11 000 vuotta sitten.

"Eurooppa oli aikoinaan lähes yhtä suurta metsää ja nyt lähes täysin niittyä ja peltoa", muistuttaa Crowther BBC:lle.

Luvut voivat vielä muuttua. Crowther ja kollegansa keräsivät tietoja enimmäkseen Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Vähemmän koottua tietoa he saivat esimerkiksi Kongosta, Kiinasta, Australiasta tai Intiasta, muistuttavat tutkimuksen arvioijat.

Aikaisempi arvio maapallon puista oli 400 miljardia ja uusin 3 000 miljardia. Ero on niin suuri, että myös uudessa tutkimuksessa voi myös olla paljon heittoa.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10595

Tästä voimme epäillä, että jos oli edellinen arvio epätarkka, on tämä uudempikin.

Onkohan Ruotsin kohdalla samanlainen heitto.

Jatkanpa vielä.

Virhe ei ole merkityksetön. Tuollaisia arvioita käytetään pohjana yhdessä sun toisessa. Esim. Suomen hiilitaseen arvioinnissa. Koska kyse on melkoisesta aliarviosta, voi virhe tulla kalliiksi Suomelle.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10595

Aihettaa edelleen sivuten.

Tänään oli Hesarissa "tieto", että immeiset ovat tuhonneet helvetillisen määrän maailman metsistä. Taisi mukana olla joku arviokin tuosta määrästä. Tyypillinen tapa heitellä kauhukuvia, joiden oikeellisuutta on mahdotonta edes arvioida.

Ovat varmasti tuhonneet, ei tarvitse epäillä. Välimeren maatkin taisivat joskus olla melkoista metsää. Tuollainen uutinen vain peilaa nykymuotia. Joku heittää arvion tuhon määrästä ja täydestä menee ja menee lisäksi viimeisen 10 vuoden suoritukseksi. Metsät on kuitenkin tuhottu viimeisen 10 000 vuoden aikana. Tahti nykyisin voi kuitenkin olla kiihtymään päin, mutta kuka tuon varmaksi tietää kun metsittämistäkin tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla