Pohjoisella napaseudulla jääkauden lämpötila erosi eniten nykyisestä. Kuva: Shutterstock
Pohjoisella napaseudulla jääkauden lämpötila erosi eniten nykyisestä. Kuva: Shutterstock

Arizonan yliopiston tutkijat laskivat vihdoin maailman keskilämpötilan 20000 vuotta sitten. Apuna olivat planktonfossiilit sekä ilmasto- ja säämallit.

20000 vuotta sitten viime jääkausi oli kylmimmillään. Silloin maapallon keskilämpötila oli noin 7,8 astetta celsiusta.

Tätä lukemaa ei näihin päiviin asti tiedetty tarkalleen, vaikka jääkaudesta ovat kuulleet kaikki.

Viime jääkausi eli Veiksel-jääkausi kesti noin 100 000 vuotta ja päättyi noin 12 000 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maapallon keskilämpötila oli 1900-luvulla noin 14 astetta celsiusta. Se on alkusyksyn normaali säätyyppi Suomessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin kuuden asteen ero 7,8 ja 14 asteen välillä ei ole suomalaiselle suuren suuri.

”Omassa elämässäsi ero ei ehkä tunnu suurelta. Maapallon mitassa tuo kuusi astetta on kuitenkin valtava ero”, sanoo paleoklimatologi Jessica Tierney Arizonan yliopiston tutkimus­tiedotteessa.

Tierney on apulaisprofessori Arizonan yliopiston geotieteiden laitoksella Yhdysvalloissa. Juuri hän sai ryhmänsä kanssa laskettua jääkauden kylmimmän ajan keskilämpötilan.

Tarkka asteluku auttaa ilmastotieteilijöitä. Sen avulla he ehkä ymmärtävät paremmin, mikä on maapallon keskilämpötilan ja ilmakehän lämpenemisen välinen suhde.

Jääkauden aikaan valtavat jäätiköt peittivät enimmillään noin puolet nykyisestä Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta, myös osia Etelä-Amerikasta.

Jääkausi vaikutti myös moniin Aasian osiin. Silloin maapallolla menestyivät kasvit ja eläimet, jotka sopeutuivat kylmiin oloihin.

Jää peitti kesäisin jopa 25 prosenttia maapallon maapinta-alasta, nyt vajaat 11 prosenttia.

”Pohjois-Amerikan ja Euroopan pohjoisimmat osat olivat läpeensä jäässä ja erittäin kylmiä. Jopa täällä Arizonassa oli melkoisen kylmää”, hän sanoo Arizonan yliopiston tutkimustiedotteessa.

Arktisilla alueilla lämpötilojen ero oli kuitenkin suurin tähän päivään verrattuna. Eroa oli 14 astetta.

Tierneyn mittaukset vastaavat nykyisiä arvioita siitä, miten maapallon napaseudut reagoivat, kun keskilämpötila muuttuu. Ennusteiden mukaan ilmasto lämpenee eniten arktisella alueella­.

Tutkijat havaitsivat, että viime jääkauden kylmimpinä aikoina kävi täsmälleen päinvastoin. Napaseudut kylmenivät eniten. Tutkimus siis osoittaa, että ilmasto on herkintä muutokselle napa-alueilla.

”Ilmastomallien mukaan korkeilla leveysasteilla eli napaseuduilla ilmasto muuttuu nopeammin kuin lähempänä päiväntasaajaa”, Tierney sanoo.

Jääkauden keskilämpötilaa käytetään ilmaston herkkyyden laskemiseen. Se tarkoittaa sitä, kuinka paljon maapallon lämpötila muuttuu, kun sen ilmakehän hiilidioksidin määrä muuttuu.

Jos ilmakehän hiilidioksidin määrä kaksinkertaistuu, kohoaa maapallon keskilämpö noin 3,4 astetta, arvioi Tierney.

Viime jääkaudella ilmakehän hiilidioksidin määrä oli noin 180 miljoonasosaa tilavuusyksikköä kohti. Tätä sanotaan ppm-lukemaksi.

Teollisen vallankumouksen alkuvaiheissa eli 1800-luvun alussa ppm oli noin 280. Tänä vuonna se kohoaa noin 417. Lukema kasvaa nyt noin kahdella vuodessa.

Jääkaudella ei ollut lämpömittareita. Tierney on osaltaan kehittänyt urallaan eri malleja, joiden avulla eliöiden fossiileista voi laskea aikansa ilmakehän lämpöä ja pitoisuuksia.

Tässä laskelmassa hän käytti valtamerten planktonien fossiileja eri puolilta maailmaa. Jo 20 vuotta sitten tutkijat tajusivat, että menneitä lämpötiloja pystyi päättelemään planktonien fossiileista.

Tierney muunsi tällä kertaa mittatiedot merenpinnan lämpötiloiksi. Sitten hän yhdisti fossiilista saadun datan jääkauden ajan ilmastomalleihin. Tähän hän sovelsi tekniikkaa, jota käytetään tavallisissa päivittäisissä sääennusteissa.

Laskelmat julkaisi tuore tiedelehti Nature. Tutkimusraportti oli Tierneyn kirjoittama.

tammukka
Seuraa 
Viestejä6489

Jääkausi on tulossa kirjoitti:
Näyttäisi olevan asiallinen tutkimus jääkauden lämpötiloista.

Sen sijaan siitä vedetty johtopäätös hiilidioksidin lämmittävästä vaikutuksesta tuo ilmi tiedemaailman puutteet. En yhtään ihmettele ilmastomallien puutteellisuutta ennustaa hiilidoksidin määrän vaikutusta lämpötilaan.

Tiedemaailmassa ei näköjään ymmärretä edelleenkään jääkauteen johtavia ja siitä palautumiseen johtavia syitä.

Nämä syyt kun selviäisivät ilmastotieteen tekijöille niin.....no he jäisivät työttömiksi.

On se helvetin hyvä että sulle on selvinnyt. Selvitä nyt samantien muutama muukin tiedepähkinä. Multiversumit ? Elämän alku ? Pimeä aine ? Nuohan luulisi olevan sulle helppoja. Sulla kun ei ole puutteita poloisten tiedemiesten tavoin. 

b_e_y_o_n_d kirjoitti:
Melkoisen pysäyttävä tutkimus. Mitä tarkoittaa 3-4 asteen keskilämpötilan nousu koko maapallolle? Tällä tielle me nimittäin nyt ollaan. Huomioiden että pohjoiset alueet lämpenevät yli tuplasti vrt. keskilämpötilan nousu , jälki tulee olemaan kallista ja varsin ikävää, myös ihmiskunnalle.

Tuo astemäärä perustuu väärään tulkintaan ja on todella ikävää ettei kukaan korjaa sitä. Tulkitsija on unohtanut kokonaan vesihöyryn osuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla