Keltaista ydintä seuraavaa oranssia kerrosta hallitsee bridgmaniitti. Kuva: Wikimedia Commons
Keltaista ydintä seuraavaa oranssia kerrosta hallitsee bridgmaniitti. Kuva: Wikimedia Commons

Planeetasta lähes 40 prosenttia on tätä kiviainesta.

Maapallon tavallisin mineraali muhii syvällä planeetan vaipassa tutkijoiden ulottumattomissa. Siksi siitä ei ole saatu talteen luonnonnäytettä, joka tarvitaan, jotta mineraalille voitaisiin antaa virallinen nimi. Nyt ryhmä tutkijoita saattoi sen tehdä Science-lehdessä analysoituaan meteoriitista peräisin olevaa näytettä.

Mineraalia on tähän mennessä kutsuttu vain perovskiitiksi, koska sillä on perovskiittimineraaleille tyypillinen rakenne. Uusi, virallinen nimi on bridgmaniitti. Se annettiin yhdysvaltalaisen korkeapainefyysikon ja nobelistin Percy Bridgmanin mukaan.

Kyseessä on magnesiumrautasilikaatti. Jo kahdessa aiemmassa tutkimuksessa on osoitettu, että mineraalia voi muodostua meteoriittitörmäyksissä, joissa kuumuus ja paine yltävät samanlaisiksi kuin Maan sisustassa. Molemmissa tapauksissa näytteet kuitenkin tuhoutuivat, kun niitä analysoitiin läpäisyelektronimikroskoopilla.

Maan sisuksesta tutkijat saavat tietoa seismisin kokein. Seismisten aaltojen nopeudet vaihtelevat tietyissä syvyyksissä, minkä perusteella on päätelty sisustan jakaantuvan erilaisiin kerroksiin sisältönsä ja rakenteensa mukaan. Lisäksi sisustan aineksista voidaan tehdä päätelmiä muun muassa korkeapainekokeiden perusteella sekä meteoriitteja tutkimalla.

Bridgmaniitti täyttää alemman vaipan, joka alkaa 660 kilometrin syvyydessä. Mineraalia on 38 prosenttia koko maapallon tilavuudesta.