Vuonna 2009 ensi-iltansa saaneessa Avatar-elokuvassa na'vi-kansa puhui fiktiivistä kieltä, jossa niin ikään käytetään ejektiivejä.
Vuonna 2009 ensi-iltansa saaneessa Avatar-elokuvassa na'vi-kansa puhui fiktiivistä kieltä, jossa niin ikään käytetään ejektiivejä.

Kukkuloiden kansat käyttävät tiettyjä konsonantteja enemmän kuin muut.

Eri alueilla puhutut kielet vaihtelevat maastonmuotojen mukaan, vihjaa Miamin yliopistossa tehty 600 eri kielen äänteiden vertailu. Ylänköjen kielissä esiintyy paljon ejektiivejä eli konsonantteja, jota kuulostavat napsahtavilta.

Ejektiivejä on noin viidesosassa maailman kielistä. Napsahtava ääni saadaan aikaan ilmataskulla, kun konsonattia lausuttaessa suljetaan ja nostetaan kurkunpää ja lopuksi sulkeuma avataan.

Miamin yliopiston Caleb Everett havaitsi, että ylängöillä ja niiden lähettyvillä asuvista kansoista viisi kuudesosaa käyttää kielessään ejektiivejä. Hänen mukaansa tämä on todiste siitä, että maantiede vaikuttaa fonologiaan eli kielten äänteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Koska ilmanpaine laskee korkealla ja ilman puristaminen siellä käy kevyemmin, spekuloin, että näitä äänteitä on helpompi tuottaa ylängöillä. Tutkimuksen tulokset antavat ymmärtää, että ympäristötekijät voivat muovata kielen rakennetta tavalla, jota ei ole ennen tunnistettu", Everett pohtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkkejä ejektiiveistä voi kuunnella oheiselta YouTube-videolta. Ejektiivien käytön ja ylänköjen yhteyttä voi etsiä myös omin silmin kartalta, jolla siniset ja purppurat symbolit osoittavat alueet, joilla ejektiivejä esiintyy paikallisissa kielissä.

Tutkimuksen julkaisi Plos One.

Sisältö jatkuu mainoksen alla