Asteroidiin iskevä ydinlataus vapauttaisi valtavasti energiaa. Taiteilijan näkemys. Kuva: Nasa
Asteroidiin iskevä ydinlataus vapauttaisi valtavasti energiaa. Taiteilijan näkemys. Kuva: Nasa

Yhdysvaltain nykyiset ydinkärjet riittäisivät siihen, että hyvin suuren asteroidin rata muuttuisi, jos sellainen vaara ilmestyisi kuin tyhjästä.

Kylän kokoinen asteroidi Bennu kiertää Aurinkoa kaukana, 87 miljoonan kilometrin päässä maapallolta. Sen vauhti on yli 100 000 kilometriä tunnissa.

Vuonna 2135 sen rataa tarkkaillaan Maassa paljon nykyistä huolellisemmin. On nimittäin yksi mahdollisuus 2 700:sta, että se iskeytyisi maapalloon. Päiväkin on laskettu, 21. syyskuuta.

Nyt on paljastunut, että Yhdysvaltain hallitus on jo varautunut Bentuun ja muihin asteroideihin, jotka ehkä uhkaavat Maata.

Isku toteutettaisiin pienillä asteroidiin iskevillä raketeilla tai raketeilla, joissa on ydinlatauksia. Hankkeen nimi on Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission, lyhyemmin Hammer. Suomeksi se tarkoittaa suunnilleen ”suurella nopeudella lentävän asteroidin poikkeutuslento”.

Maata uhkaava asteroidin voisi tuhota 8,8-tonninen ”iskulaite”, joka ohjattaisiin suoraan asteroidiin. Ison asteroidin puolestaan voisi tehdä vaarattomaksi ydinlataus, joka räjähtäisi asteroidin lähellä tai asteroidissa ja muuttaisi sen rataa.

”Jos asteroidi on pieni ja havaitsemme sen ajoissa, voisimme tuhota sen iskulaitteella”, kertoo fyysikko David Dearborn uutispalvelu Buzzfeedille. Hän on Lawrence Livermoren kansallisen laboratorion fyysikko.

Asteroidia tuhoavaa alusta suunnittelivat ja piirrustivat jo 2010-luvun alussa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja maan energiaministeriön kaksi aselaboratoriota ja ydinturvasta vastaava ministeriö.

Suunnitelmat esitellään 2018 toukokuussa asteroidien asiantuntijoiden kokouksessa Japanissa. Raportti on myös tiedejulkaisussa Acta astronautica.

Nasalla on Maan läheltä kulkevien kohteiden tutkimuskeskus. Tähän asti se on listannut 73 asteroidia, jotka voisivat olla vaaraksi maapallolle.

Niiden koko vaihtelee talon koosta stadionin kokoluokkaan. Maahan törmäyksen todennäköisyys on yleensä aika aika pieni. Suurin törmäyksen todennäköisyys on asteroidilla 410777. Se kohtaa radallaan Maan todennäköisyydellä 1/1 600.

Asteroidien uhkaa tutkineet ovat aina pitäneet torjunnassa ydinasetta hyvänä vaihtoehtona, vaikka muissa piireissä sitä on vastustettu, sanoo Dearborn.

Asteroidien asiantuntijat pohtivat tässä työssä, mitä vaadittaisiin että Bennun rataa saataisiin muutettua. Bennu on noin 500 metriä leveä, ja se painaa noin 80 miljardia kiloa.

Jos siihen iskisi ydinlataus, räjähdys vapauttaisi energiaa noin 23 kertaa enemmän suurin koskaan räjäytetty vetypommi.

Jos Maata uhkaa yllättäen hyvin suuri asteroidi, voi sen raportin mukaan ohjata sivuun vain ydinlatauksella.

Yhdysvaltain nykyiset ydinkärjet riittäisivät siihen, että hyvin suuren asteroidin rata muuttuisi, jos sellainen ilmestyisi kuin tyhjästä, sanoo Dearborn.

Ihanne olisi, että moni ydinräjähteitä sisältävä alus kulkisi juuri asteroidin edessä. Sieltä ne iskisivät asteroidiin törmäyksissä, joissa nopeus on yli 35 000 kilometriä tunnissa.

Ajatus on hidastaa asteroidin kulkua. Sen rata vajoaisi alemmas Aurinkoa ja pois kiertoradalta, jossa se voisi törmätä Maahan.

On vaikea laskea tarkalleen, missä ja milloin asteroidi iskeytyisi Maahan. Isojen kivien rataan vaikuttaa jatkuvasti esimerkiksi aurinkotuulen ja jättiplaneetta Jupiterin painovoima.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28696
Liittynyt16.3.2005

Maata uhkaavan asteroidin räjäytykseen on jo suunnitelma

JPI kirjoitti: Tai ESA halkaisee asteroidin kolmeen osaan, jotka tippuvat USAan, Venäjälle ja Kiinaan. 😁 Loistoidea EU:lle maailmanpoliittisen painoarvon kasvattamiseen. Joku paikallista damagea aiheuttava pikkupala vielä Englantiin näpäytykseksi ja epäilyjen lieventämiseksi. Mikä siinä voisi muka mennä pieleen, kun EU-poliitikot käärivät hihat ja alkavat toimeen?
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä