Ikivanhat lajikkeet tuovat lisää mahdollisuuksia mallasohran jalostukseen. Risteyttämällä uusia ja maatiais- ja villiohralajikkeita saadaan puhtia muun muassa oluen valmistukseen. Hybridien ansiosta oluen käyminen paranee ja tuotteesta tulee tasalaatui...

Ikivanhat lajikkeet tuovat lisää mahdollisuuksia mallasohran jalostukseen. Risteyttämällä uusia ja maatiais- ja villiohralajikkeita saadaan puhtia muun muassa oluen valmistukseen. Hybridien ansiosta oluen käyminen paranee ja tuotteesta tulee tasalaatuista.

Maria Erkkilän väitöskirjan mukaan maatiaisten etu piilee ainutlaatuisessa beeta-amylaasigeenissä, joka parantaa mallastavuutta ja oluen laatua. Beeta-amylaasi on entsyymi, joka pilkkoo jyvän tärkkelyksen sokeriksi. Tätä sokeria hyödynnetään hiivan käymisessä. Pienetkin muuntelut beeta-amylaasigeenissä vaikuttavat entsyymin aktiivisuuteen. Erkkilä kehitti väitöstutkimuksessaan menetelmän, jolla voidaan tunnistaa, onko geenillä korkea vai matala aktiivisuustaso.

Suurin osa suomalaisesta ohrasta kuluu oluen panoon, mutta beeta-amylaasihavainnosta voi olla muutakin apua. Esimerkiksi makeisteollisuus käyttää puhdistettua beeta-amylaasia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla