Kuva: Wikimedia Commons.
Kuva: Wikimedia Commons.

Uusi järjestelmä mahdollistaa koneruuhkan ohjailun säässä kuin säässä.

Eurooppalainen tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, joka pystyy seuraamaan lentokoneiden rullaamista Maan magneettikentän muutosten avulla. Mikä parasta, koneiden tarkka sijainti näkyy kentällä kehnossakin kelissä.

Haibin Gao saksalaisesta Saarlandin yliopistosta kollegoineen keksi mitata lentokoneiden "magneettista sormenjälkeä" piskuisten, kiitoradalle asennettujen sensoreiden avulla. Ne havaitsevat lentokoneen metalliosien aiheuttaman pienet muutokset Maan magneettikentässä – säässä kuin säässä.

Ryhmä testasi Ismaeliksi nimettyä järjestelmää Frankfurtin ja Saarbrückenin lentokentillä Saksassa sekä Kreikan Thessalonikissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tuloksemme osoittivat, että Ismael havaitsee kaikki ohikulkevat lentokoneet samalla tarkkuudella kuin nykyiset koneiden seurantajärjestelmät", Gao sanoo tutkimusryhmänsä tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ismaelin etuna perinteisiin menetelmiin verrattuna on, että se näkee myös rakennusten läpi.

Toisin kuin kameroita tai lennonjohtajia, Ismaelia ei edes sumu häiritse. "Esimerkiksi Thessalonikissa on niin paha savusumu, että kenttä joudutaan ajoin sulkemaan, koska lennonjohtajat eivät kykene näkemään koneita kiitoradan päässä."

Tutkijoiden mukaan Ismael on herättänyt lentoviranomaisissa jo suurta kiinnostusta, vaikka todennäköisesti vie vielä monta vuotta, ennen kuin se on valmis markkinoille.

Lentokenttiä aiemmin tutkijat uskovatkin Ismaelin ilmestyvän autojen parkkipaikoille, missä se voisi ilmoittaa kuskeille tyhjistä parkkipaikoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla